h i r d e t é s

Rekordmeleggel kezdődött a december Kanadában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rekordmeleggel kezdődött a december Kanadában

2021. december 03. - 12:10

Szubtrópusi áramlatok tettek be a télnek.

Penticton - Forrás: Darren Kirby/wikipedia

Rekordmeleggel, 22,5 Celsius fokkal kezdődött a tél a Kanada nyugati részén fekvő Brit Columbia tartományba. A rekordhőmérsékletet az Okanagan régióban található, 33 ezer lakosú Pentictonban mérték. A város 250 kilométerre északkeletre fekszik Vancouvertől, aminek környékén június végén 49,6 Celsius fokos rekordhőséget mértek.

A decemberi 22,5 Celsius-fokos meleg abszolút rekordnak számít helyi és országos szinten is, ezen a napon a korábbi legmagasabb hőmérséklet 11,2 Celsius-fok volt (2012-ben) Pentictonban, ahol a sokévi átlaghőmérséklet csak 3,4 fok ilyenkor.

A Pentinctonban mért érték megegyezik a legmagasabb kanadai decemberi hőmérséklettel is, amit 1982. december 3-án rögzítettek az ontariói Hamiltonban, de Brit Columbia több más településén is helyi hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

Szokatlanul meleg a tél ezekben a napokban az Egyesült Államok északnyugati részén is, ahol decemberi hőmérsékleti rekordok dőltek vagy ismétlődtek meg olyan államok több pontján is, mint Washington, Montana, Wyoming vagy Észak-Dakota. A hőmérséklet helyenként 20 fokkal is meghaladja az ilyenkor szokásosat.

Kanadai szakemberek szerint szeptember óta érkezik a meleg légáramlat a szubtrópusokról a térségbe. Az elmúlt héten a légköri folyórendszer húzta be a meleget Brit Columbia délnyugati részére, az Okanagan régióba.

November közepén hatalmas esőzés okozott természeti katasztrófát, utakat elsöprő áradást Vancouver környékén. Ezt a szélsőséges időjárást is a klímaváltozás számlájára írták. Közelmúltbeli tanulmányok közvetlen kapcsolatot találtak a klímaváltozás és néhány hőhullám között. A júniusi kanadai 50 fok körüli hőség a World Weather Attribution kutatócsoport megállapítása szerint szinte lehetetlen lett volna a globális felmelegedés nélkül.

Armel Castellan meteorológus szerint a szélsőséges időjárás összhangban van az éghajlatváltozás előrejelzéseivel. „Nem lesz mindig ilyen szélsőséges az időjárás. Lesznek hullámvölgyek, de ezeknek az eseményeknek a gyakorisága, kiterjedése és tartóssága tovább fog nőni az elkövetkező években és évtizedekben.” A hőmérséklet a hétvégére várhatóan visszatér a normális szintre egész Okanaganban. Az előrejelzés szerint vasárnap Pentictonban hófúvás és -1 Celsius fokos hőmérséklet várható. (CBC/MTI) / 444.hu