h i r d e t é s

Akkora a hőség, hogy megfőttek a kagylók Kanada partjainál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Akkora a hőség, hogy megfőttek a kagylók Kanada partjainál

2021. július 09. - 06:04

Valószínűleg megfőzte a hőhullám a kagylókat Brit Columbia partjainál: több mint egymilliárd tengeri állatot ölt meg az elmúlt hét sosem látott hőhulláma Kanada csendes-óceáni partvidékén – adta hírül az MTI.

Forrás: The Guardian

Az úgynevezett hőkupola, amely öt napra beborította Nyugat-Kanadát és az Egyesült Államok északnyugati részét, a partok mentén 40 Celsius-fok fölé emelte a hőmérsékleteket, hosszú ideje fennálló rekordokat döntve – írja a Guardian online kiadása.

A kíméletlen hőség a becslések szerint Brit Columbiában mintegy 500 embert ölt meg és több száz erdőtűzben játszott szerepet, melyeket még nem tudtak eloltani.

Igazán pusztító hatással azonban a tengeri élővilágra volt a hőség a tudósok szerint. Christopher Harley-nak, a Brit Columbiai Egyetem tengerbiológusának számításai szerint több mint egymilliárd tengeri állat pusztulhatott el a szokatlan hőségben.

Szakértők szerint a tartománynak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás eredményeként a jövőben várható hirtelen és tartós hőhullámokhoz. A következő héten újabb hőhullám érheti el az Egyesült Államok nyugati részét és Kanada délnyugati területeit. A szakértők a szélsőségesen magas hőmérsékletekhez nem alkalmazkodott ökoszisztémák sebezhetőségére figyelmeztetnek. (Index)