h i r d e t é s

Rekordon az állami adósságállomány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rekordon az állami adósságállomány

2022. november 29. - 12:25

Megjelent a körbetartozás a költségvetési intézményeknél.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Forrás: MTI

A közintézmények lejárt adóssága októberben 120,5 milliárd forintra ugrott, a kormány ezzel  beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját (2013-ban 120,9 milliárdon tetőzött az adósságállomány), ilyen gyors egyhavi eladósodásra (42,1 milliárdos) pedig még soha nem volt példa – írja a Népszava, emlékeztetve rá, hogy év elején 25 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága.

A lap szerint új jelenség, hogy

  • megjelent a körbetartozás a költségvetési intézményeknél,
  • az adósságbehajtó NAV is adós lett.

A közintézmények legtöbbel (75 milliárd) az áruszállítóknak tartoznak. Ezt követik (24 milliárd) az egyéb kifizetetlen számlák (szerződéses munkáért, szolgáltatásért), csak harmadik a rezsitartozás (11 milliárd).

Korábban főleg az egészségügyi intézmények adósodtak el. A Magyar Államkincstár adatai szerint tartozásuk (46,7 milliárd) most az összes bő harmada volt, a  lejárt adósságok kétharmada a kormányhivataloknál, a rendőrségnél, a Belügyminisztériumban halmozódott fel.

A tankerületek adóssága is megháromszorozódott, de a lap szerint a jéghegy csúcsa mégis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az állami követelések behajtásért felelős NAV tartozásai már 4,8 milliárd forintra rúgtak. A nemfizetés az elmúlt hónapokban szinte általános lett, a Magyar Államkincstár szerint az 582 költségvetési intézményből 489 jelentett lejárt tartozást, ami arra utal, hogy széleskörű fizetési problémák vannak a költségvetésben, a helyzeten nem javított a kormány által októberre elrendelt kifizetési stop.

Jobbik: Csődöt mondott a kifizetési stop!

Fordítva sült el a kormány intézkedése: sokkal több kárt okozott az ország megítélésében, a számlákat benyújtó cégeknél, miközben a kifizetési stopnak a költségvetési folyamatokra érdemi hatása nem volt, közölte a Jobbik a Facebook-oldalán. Az ellenzéki párt szerint a kifizetési stop és a felhalmozott adósság is jelzi, mekkora bajban van az ország a Fidesz-kormány dilettáns döntései, a mérhetetlen korrupció miatt.

Egy normálisan működő országban ilyen nem fordulhatna elő!

A Jobbik, felelős konzervatív pártként, követeli a kormánytól, hogy tegyen meg azonnal mindent azért, hogy mielőbb hozzájuthassunk az uniós forrásokhoz. Ha erre nem képes, ne kockáztassa azt az uniós törekvést, hogy az önkormányzatok közvetlen támogatáshoz juthassanak! (24.hu)