h i r d e t é s

Rengetegen tüntettek a CEU-ért, tele volt a Kossuth tér

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Rengetegen tüntettek a CEU-ért, tele volt a Kossuth tér

2017. április 03. - 07:41

Több ezren vonultak a tavaszi napsütésben, hogy a CEU vegzálása ellen tiltakozzanak - írja a 24.hu

Fotó: Bielik István / 24.hu

A menet a Kossuth térig ment, ahol szónokok mondják el, szerintük mi a baj a kormány felsőoktatást szekírozó tervével.

Ezrek vettek részt a Közép-európai Egyetem melletti szimpátiatüntetésen vasárnap, Budapesten. A gyülekező a Fővám téren volt, ami teljesen megtelt, innen vonultak a résztvevők az ELTE-t érintve a CEU Széchenyi tér környéki campusához. A menet a Kossuth téren zárta a napot. Több beszéd is volt, keretesünkben látható, ki szólalt fel.

A beszédek sorrendje:

Fővám téren, a Corvinus előtt: Prof. Dr. Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi karának tanára, Gál András, Keresztény hallgatói csoport tagja, a CEU diákja. A CEU előtt: Békés Gáspár, képviselő, Független Diákparlament (17:50-18:05 körül). A Kossuth téren: Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom, (18:00-18:10), Daria Dubovka, EUSP, Szentpétervári Európa Egyetem, Szolidaritás az Akadémikusok a Török Békéért csoporttal, Berg Dániel, a CEU diákja.

Tudósítónk szerint nagyon sokan jöttek el, a Fővám tér valóban megtelt, erről a Facebookra feltöltött fotók is árulkodnak (a szervezők több mint tízezer emberről írnak). Amúgy nagyon sok a külföldi diák is. Akad néhány uniós és magyar zászló, illetve néhány frissen nyomtatott nagyméretű transzparens. A 24.hu úgy tudja, hogy a tüntetés elején elkobozták a rendőrök a volt krétakörös, jelenlegi aktivista Gulyás Márton drónját.

Egy teherautó platójáról DJ Bobo Freedom című dala szólt, így indult el a menet a Vámház körúton. Munkatársunk szerint a tömeg eléggé értelmiségi képet mutatott, és nagyon sűrűn villantak a mobilok egy-egy szelfiért. Néhányan sípoltak, olykor felüvöltöttek, a biciklisek csengettek, de alapvetően jó hangulatú volt a tüntetés, kellemes séta a tavaszi verőfényben, nem látszott az embereken a düh vagy aggodalom.

Jól mutatta a tömeg méretét, hogy amíg az eleje a Károly körúton már a Dob utcánál járt, a vége még épphogy elhagyta a Nemzeti Múzeumot.

Később Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője mondott beszédet a Nádor utcában, a CEU előtt. Szerinte antidemokratikus a kormány, majd üzent: “nélkülünk a döntések nem érvényesek“. Szerinte az orosz Vlagyimir Putyin és a török Recep Tayyip Erdogan zárat be egyetemeket, nem kéne, hogy Magyarország is ilyen legyen. A kormány szerinte nem a nemzet érdekében jár el, tehát alkalmatlan.

Kis kerülő, nagy szavak

Berg Dániel, az egyetem hallgatója azt mondta, meg kell mutatni, mit jelentenek az európai értékek. Berg kurta beszéde után a tömeg a Vigyázó Ferenc utcán kiment a Széchenyi térre, majd vissza a Nádor utcába. Nem tudni, miért kerültek ekkorát, tudósítónk a kihagyott részen sok rendőrt látott (állítólag csak egy lerobbant autó volt a saras). Este 7 órára megérkezett a tömeg a Kossuth térre.

Tudósítónk beszélt a tüntetésen résztvevő Kepes Andrással is, aki elmondta, szerinte ez a demonstráció sokkal többről szól, mint a CEU. Ugyanis “minden ország alapvető érdeke a szabad oktatás és gondolkodás“. Szerinte a kormány nem fogja tudni végigvinni az egyetem ellehetetlenítését, valószínűleg ők sem számítottak ilyen nemzetközi és hazai reakcióra.

Daria Dubovka eközben arról beszélt, hogy most zárják be a Szentpétervári Európa Egyetemet, mert nincs benne tornaterem, de valójában az épület kell, és nem illenek a putyini ideológiához. A Kossuth téri beszédek után 8 óra előtt a tüntetés véget ért, mindenki hazament, rendbontás nem volt.

Mi ez az egész CEU-izé?

A kormány egy hete nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, ami a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a külföldi, de magyarországi campusszal rendelkező egyetemek megregulázására született. A javaslat egyértelműen a Soros György alapítványa által támogatott CEU-ra van szabva, amit maga a kormányfő vádolt meg csalással, ami nyilvánvaló ferdítés. A CEU-tól egy amerikai campus létrehozását, valamint egy államközi szerződést várnának el a működéséről. Az egyetem elleni támadás miatt a fél világ fölhorgadt, nem kevés tudós, akadémikus is tiltakozott. Sőt, a tüntetés után Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, a liberális EP-frakció vezetője is megemlékezett a demonstrációról:


A CEU-ról itt olvashat >>

 

24.hu