h i r d e t é s

Rosszul áll Magyarország szénája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rosszul áll Magyarország szénája

2022. október 04. - 06:11

Most a románoknál és a lengyeleknél van a nagy lehetőség

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A CEE Property Forum 2022 konferencián a szakértők a régió ingatlanpiaci helyzetét elemezték. A globális szinten érzékelhető válság ellenére vannak kifejezetten bíztató lehetőségek Kelet-Közép-Európában, de sajnos Magyarország nem tartozik ezek közé.

Az idén ősszel Bécsben tartott CEE Property Forum 2022 konferencián kiderült, hogy Kelet-Közép-Európa még mindig biztonságos opció a befektetők számára, de van, ahol már jelentkeznek a válság jelei. A konferencián tartott panelbeszélgetésen a szakértők egyetértettek abban, hogy folyamatosan nő a régióba érkező befektetések száma és a helyi szereplők aránya is egyre nagyobb. Ennek ellenére felmerült a kérdés, hogy melyik állam tudja majd megtartani hosszútávon az új befektetőket.

A szakemberek egyöntetűen Romániát és Lengyelországot emeltéki ki. Ezt elsősorban földrajzi helyzetüknek köszönheti a két állam, a háború miatt már most is számos ukrán, és orosz vállalat tervez nyugatabbra költözni. Mindamellett, hogy Románia és Lengyelország közel van a háború sújtotta államokhoz jó gazdasági adottságokkal és előrejelzésekkel, valamint kiterjedt kereskedelemi kapcsolatrendszerrel bírnak. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek vonzóvá tehetik az államokat a befektetők számára.

A hazai fejlesztők helyzete szignifikánsan nehezebb a cseh, román vagy lengyel társaikhoz képest. A globális szinten érzéklehető bizonytalanság mellett a forint rossz teljesítménye is rányomta bélyegét a piacra. A hazai szakemberek a helyzet gyors stabilizálódásában reménykednek, hiszen az elnyúló válság lemaradást jelenthet a régió többi országához képest. (Portfolio)