h i r d e t é s

Sok elkeseredett rendőr és tűzoltó leszerelne, ha tehetné

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Sok elkeseredett rendőr és tűzoltó leszerelne, ha tehetné

2021. június 01. - 16:55

Elégedetlenek a rendőrök, a tűzoltók, de még a fegyőrök is a munkakörülményeikkel és a fizetésükkel, ezért sokan felmondanának, s egészen más munkát keresnének – derül ki abból a lehangoló eredménnyel zárult felmérésből, amelyet a belügyi szakszervezetek készíttettek. 

A kép illusztráció! - Forrás: Mihádák Zoltán/MTVA

A válaszokból az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége 2-es alá osztályzatot adna a kormány és a minisztériumok döntéshozóinak.

Nem kapnak kellő megbecsülést a belügyi dolgozók, ezért sokan nyugodtabb, jobban fizető állás után néznének. Kevés a fizetés, rosszak a munkakörülmények, nagy a pszichikai és lelki leterhelés, ráadásul évek óta már azzal sem kecsegtetnek ezek a veszélyes munkakörök, hogy korkedvezménnyel, vagyis az öregségi korhatárnál évekkel korábban nyugdíjba lehet menni. Kiemelten ezeket kifogásolta több ezer belügyi és rendvédelmi dolgozó – egyebek között rendőrök, tűzoltók, a civil állomány tagjai és a büntetés-végrehajtásban szolgálók – egy olyan felmérésben, amelynek a hívatásukkal való elégedettség megismerése volt a célja. A válaszadók döntő többsége (91 százalékuk) a hivatásos állomány tagja, és több mint egy évtizede – harmaduk már 20 évnél régebb óta – teljesít szolgálatot.

A válaszadók közül legtöbben, 98 százalékuk az évekkel ezelőtt megszüntetett – és az ígéretek ellenére azóta sem pótolt – korkedvezményes nyugdíj vis - szavezetését, valamint a fizetések emelését tartanák a legsürgetőbbnek, de az igények között sokan említették a szociális juttatások, valamint a kiégést okozó munkakörülmények rendezését is. A fizetések miatti elégedetlenséget jól mutatja, hogy a rendvédelmi dolgozók mindössze 2,3 százaléka gondolja úgy, megkapja mindazt, ami jár neki a munkájáért, a családjától távol töltött időért, valamint a fokozott mentális és fizikai igénybevételért.

A döntéshozók osztályzatának átlaga a rendvédelmi dolgozók értékelése szerint 1,47, azaz nem éri el a megfelelőt. A szakszervezetek Pintér Sándor belügyminisztertől várják a helyzet mielőbbi rendezését.

A lehangoló helyzet az utánpótlást is befolyásolja, hét év alatt ugyanis ötödére esett vissza a rendészeti középiskolába jelentkezők száma. A hivatásos állomány berkein belül sokak által bírált 10 hónapos járőrképzés ugyan javítja valamelyest a statisztikát, de a szakszervezetek szerint így is akadozik a rendőrök utánpótlása.

Forrás: www.hang.hu / nyomtassteis.hu