h i r d e t é s

Szabad sajtót követelni puccs?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szabad sajtót követelni puccs?

2016. december 17. - 12:14
0 komment

Hajnalban a rendőrség oszlatta fel a szejm bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

Szabad és ingyenes sajtót követeltek - Forrás: AFP/Wojtek Radwanski / origo.hu

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter azzal vádolta meg szombaton az ellenzéki pártokat, hogy törvénytelenül át akarták venni a hatalmat, miközben az ellenzék második napja nem hajlandó elhagyni az alsóház, a szejm üléstermét.

Hajnalban a rendőrség oszlatta fel a szejm bejáratait eltorlaszoló tüntetést. Egy ellenzéki politikus szerint a karhatalom könnygázt vetett be a tiltakozók ellen, de Blaszczak szerint ilyen nem történt.

A tiltakozás amiatt kezdődött, hogy a szejm elnöksége 2017-től meg akarja változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárná a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben elhelyezkedő sajtóközpontban dolgozhatna, a házvezetés szerint a mostaninál jobb technikai körülmények között.

A korlátozások miatt pénteken a lengyel sajtó egy része “politikusmentes nappal” tiltakozott – mellőzve a politikusok szerepeltetését híreiben -, mert szerintük a döntés korlátozza az állampolgárok tájékozódási jogát, és az alkotmánnyal is ellentétes.

A szejmben a sajtó helyzete és egyik társuk kitiltása miatt a korábban kormányzó, jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselői gyakorlatilag megszállták az üléstermet. 20-30 képviselő folyamatosan egymást váltva tartja blokád alatt a szejmet.

A tiltakozásokat tovább fokozta, hogy a pénteken esedékes végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Úgy vélem, hogy ami tegnap történt, az illegális kísérlet volt a hatalom megszerzésére, jelentette ki a belügyminiszter az RMF FM kereskedelmi rádióban.

Az ellenzéki Modern (Nowoczesna) párt vezetője, Ryszard Petru bejelentette: szombat délben újabb tiltakozás kezdődik Varsó központjában, az elnöki palota előtt.

Ha továbbra is fennmarad az az állapot, hogy a (kormányzó) Jog és Igazságosság (PiS) párt nem élvezi a nép bizalmát, akkor előrehozott választásokat kell tartani, hangoztatta a liberális pártot vezető Petru a TVN24 hírtelevízióban nyilatkozva.

(MTI)