h i r d e t é s

Szállodaszövetség: a dolgozók 40-50 százaléka hagyta el a szakmát a járvány alatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szállodaszövetség: a dolgozók 40-50 százaléka hagyta el a szakmát a járvány alatt

2021. július 11. - 13:27

Legfeljebb félgőzzel és a szokásos személyzeti létszám egyharmadával működnek a budapesti szállodák. A hotelek fenntartói jelentős bevételkiesésre, ugyanakkor drámai munkaerőhiányra panaszkodnak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Amíg a budapestiek közül sokan vidéken töltik a szabadságukat, addig a fővárost a külföldi turisták tartják el, akikből viszont a bonyolult beutazási szabályok és a járvány miatt érezhetően kevesebben érkeznek Magyarországra.

Hiába a belvárosi helyszín és a prémium szobák árcsökkenése, a járvány előtt megszokott 90 százalékos foglaltság helyett idén júniusban legfeljebb 30 százalékos kihasználtság mellett tudott működni a Hotel Moments Budapest.

Az igazgató, Kanel Gyula júliusban is hasonló forgalomra számít, a 25-30 százalékot talán el fogja érni. Az augusztus nagy kérdés még, mert az kifejezetten a külföldi turisták hónapja, ha pedig valamilyen okból nem tudnak jönni, akkor lehet, hogy még a 20 százalékot sem érjük el – magyarázta híradónknak nyilatkozva.

Eközben kevés a szobalány, a szakács és a pincér is. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke híradónknak azt mondta, a dolgozók 40-50 százaléka hagyta el a szakmát a járvány alatt, és ennek csak egy része tért vissza. Aki most mégis munkát vállal az említett munkakörök valamelyikében, annak 20-25 százalékkal magasabb is lehet a bére, mint a járvány előtt.

Bár a budapesti szállodákat eddig alig-alig látogatták belföldi turisták, a Főváros éppen arra tesz kísérletet, hogy a Budapest Restart nevű kedvezménykártya segítségével Budapest is a lehetséges belföldi úti célok közé kerüljön.

Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója híradónknak arról beszélt: tudják, hogy a fővárossal két fő fenntartása van a magyaroknak. Az egyik a közlekedés, a másik pedig az árak. A kedvezménykártya ezért ingyenes tömegközlekedést biztosít, illetve egy harmadik ingyen éjszakát, ha valaki két estét lefoglal egy szállodában – ismertette.

A magyar beutaztatók érdekképviselete szerint a külföldi turisták sem felejtették el Budapestet, csak nem elég egyértelműek a beutazási szabályok. Az elnök, Kanel Judit szerint egy leegyszerűsített, egyértelmű útmutatóra lenne szükség, egy olyan felületen, ahol a külföldi turisták is tájékozódnak.

A belföldi turizmus legnagyobb részét egyébként a budapestiek adják, vagyis a vidéki szálláshelyeken épp a növekvő forgalom és az áremelkedés a jellemző az idei szezonban. (atv.hu)