h i r d e t é s

Százával halnak meg a katari hőségben a vendégmunkások

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Százával halnak meg a katari hőségben a vendégmunkások

2019. október 05. - 09:59

A pokoli meleg és az embertelen munkakörülmények miatt több száz külföldi vendégmunkás halt meg Katarban az elmúlt években – derült ki a Guardian brit napilap írásából. A lap egy kardiológiai szaklap kutatásait is közölte, mely szerint közvetlen összefüggést találtak a halálesetek és a hőség között. Katarban gőzerővel folyik a felkészülés a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra, és félő, hogy további emberáldozatokat követelnek az építkezések.

A kép illusztráció! - Forrás: thenational.ae

A lap által idézett Cardiology Journal friss felmérése szerint 2009 és 2017 mintegy 1300 nepáli munkás vesztette életét az emírségben. A kutatásból kiderült, hogy a téli hónapokban minden ötödik haláleset mögött szívroham állt, de ez a nyári hónapokban 58 százalékra emelkedett. A szívleállás elsődleges oka a hőguta volt. A kutatást végző Nick McGeehan szerint sürgősen ki kell vizsgálni, hogy miért hal meg olyan sok fiatal, életképes férfi szívmegállás miatt.

Emberi jogi szervezetek évek óta kongatják a vészharangot az ügyben.

A 2,7 milliós Katar lakosságának 80–90 százaléka külföldi, a nepáliak aránya eléri a 25 százalékot, de sok a bangladesi, indiai, pakisztáni és Srí Lanka-i munkás is.

A hivatalos statisztikák szerint tizenegy ember vesztette életét közvetlenül a stadionépítkezéseknél, de a helyi szervek titkolózása miatt ez a szám sokkal magasabb lehet. A Guardian által hivatkozott tanulmány szerint ebből a tizenegyből kilenc esetben a hőség miatti szívleállás volt a halál kiváltó oka.

A Lusail városában dolgozó munkások arról számoltak be, hogy a főnökeik visszatartják a bérüket, és arra kényszerítik őket, hogy 50 fokos hőségben dolgozzanak pihenőidő és étkezések nélkül.

Bár a hatóságok délelőtt 11 óra és délután 3 óra között kötelező pihenőidőt írtak elő, a fővárosban a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot közelítette több napon 11 óra előtt augusztusban. Egy bangladesi munkás elmondta, hogy egy nyolcórás műszakban félóra a pihenő.

A hőstresszből eredő halálesetek elkerülhetők lennének, ha a munkavállalók azonnali orvosi segítséget kapnának, de sok vendégmunkástól munkáltatójuk megtagadja a kórházi ellátásra jogosító egészségügyi kártya kiadását – állítják szakértők. A külföldi vendégmunkásoktól sokszor elveszik útleveleiket, hogy ne hagyhassák el az országot, vagy hogy ne váltsanak céget.

Másodlagos állampolgárok

Katar régóta halogatja a sokat kritizált munkaügyi rendszerének átalakítását. Az úgynevezett kafala rendszer széles körű jogosítványokat biztosít a munkaadók számára, amellyel sokan vissza is élnek.

Ahhoz, hogy valaki munkát vállalhasson az emírségben, támogatói nyilatkozatra van szükség, amely jöhet magánszemélytől, a kormánytól, de legtöbb esetben ez egy cég, ahová a külföldi vendégmunkás elszerződik.

A munkahelyváltáshoz, a jogosítvány megszerzéséhez, sőt még az ország elhagyásához is engedélyre van szükség. Az utóbbi esetben már látszanak az enyhülés jelei, de a munkaszerződés felbontása továbbra is nehézséget okoz. 

Nem ok nélkül hasonlítják a rendszer működését a modern kori rabszolgasághoz.

Bizonyos dohai nyilvános tereket, így a piacokat, bevásárlóközpontokat, közparkokat a katari hatóságok „családi zónának” jelöltek ki, ahol fegyveres biztonsági őrök járőröznek és ügyelnek arra, hogy azt csak helyiek vagy nyugatiak használhatják. A vendégmunkások százezrei így joggal érezhetik magukat másodlagos állampolgárnak – írta a The Independent. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkek: