h i r d e t é s

Szijjártó Péter: hazugság, hogy Magyarország eláll az orosz Roszatom mellől

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó Péter: hazugság, hogy Magyarország eláll az orosz Roszatom mellől

2023. március 29. - 06:54

A magyar külügyminiszter negatív diszkriminációról beszélt az atomenergiával szemben.

Szijjártó Péter - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.

A tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében kijelentette, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy a paksi bővítést itt Európában „folyamatosan gáncsolják”, és „próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, amelyeket mi rendszeresen kivédünk”.

A német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezték, hogy a vállalat a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket.

Hazugság, hogy a kormány elállna az együttműködéstől

Szijjártó Péter szerint folyamatosan adagolják az álhíreket a nemzetközi sajtóban: legutóbb a magyar kormányról írták, hogy eláll a Roszatommal való együttműködéstől, ami „színtiszta hazugság”.

Elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. Elkötelezettek vagyunk a Paks II. megépítése mellett a Roszatommal. Semmi okunk nincsen arra, hogy elálljunk ettől az együttműködéstől

– mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy amikor a Framatome szerepének növeléséről van szó, az arra vonatkozik, hogy a Siemens Energy részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában.

„Ezt szeretném világossá tenni, hogy a Roszatommal való együttműködésünk kapcsán a tapasztalatok pozitívak, a Roszatommal akarjuk és fogjuk is megépíteni az új paksi blokkokat” – szögezte le.

Összeült a nukleáris koalíció

Az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely kedd reggel összeült.

Hét ország tervez vagy már épít is jelenleg új atomerőműveket, a következő években így „nagy nukleáris újjászületés” várható Európában az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében.

Magyarország javaslatai az atomenergia védelmében

A felek megállapodtak, hogy szorosan együtt fognak működni az atomenergiával szembeni mesterséges, ideológiaalapú negatív diszkrimináció ellen, amelyet az is példáz, hogy minden egyes, nukleáris energiához kapcsolódó engedélyezési eljárás nagyon elhúzódik.

Ezért a következőket javasolta Magyarország nevében Szijjártó Péter:

  • A hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is sportszerű, fair módon igénybe vehetőek legyenek 
  • A jogi és engedélyezési eljárások kerüljenek felülvizsgálatra, alapozva arra a most már több évtizedes tapasztalatra, amelyet Európa gyűjtött a nukleáris energia felhasználása során.
  • Annak érdekében, hogy legyen elég szakember és legyen elég kapacitás, közös képzési programok kidolgozását javasolták.

(napi.hu)