h i r d e t é s

Szijjártó Péter ismét Moszkvába utazott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szijjártó Péter ismét Moszkvába utazott

2023. április 11. - 09:14

Most a Roszatom-vezérrel tárgyal

"Moszkva (Oroszország) környékén." - Forrás: Szijjártó péter Facebook oldala

Szijjártó Péter újra Moszkvába utazott, ahol először Alexander Novakkal, energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd a Roszatom vezérigazgatójával Alekszej Lihacsovval fog tárgyalni – jelentette be a külügyminiszter Facebook-oldalán.

„Újraindítás húsvét után. Gyorsan és korán” – jelentkezett be a közösségi oldalon 5:25-kor a külügyminiszter. Néhány órával később az is kiderült, hogy a szünet után Szijjártó Moszkvában kezdi a munkát, ahol az utóbbi időben többször is járt, egyszer az EU-ból egyedüliként tárgyalt az orosz külügyminiszterrel is. A miniszter szerint Magyarország biztonságos energiaellátásához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleáris fűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség.

Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar-orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges

- írta. Hozzátette, hogy ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése. Megjegyezte, hogy a hátunk mögött hagyott telet Európa „az extrém enyheség” miatt energiaellátás szempontjából megúszta. Azonban a külügyminiszter szerint a Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése alapján, az igazi nehézséget a következő tél fogja majd jelenteni.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter rendre nagyon lelkesen beszél arról, hogy Paks II. megépítése mellett töretlen a magyar elkötelezettség, azonban független szakemberek szerint ez egy ma már teljesen ellehetetlenült ötlet. (Telex)