h i r d e t é s

Sztrájkra készülődnek a Molnál Tiszaújvárosban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sztrájkra készülődnek a Molnál Tiszaújvárosban

2022. február 09. - 14:28

Eredménytelenül zárult a Mol Petrokémia Zrt. munkavállalóit érintő bértárgyalás, mert nem tudtak megállapodni a felek, ezért sztrájkolhatnak a dolgozók - jelent meg a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének honlapján. - írja a Portfolio

Varga Mihály pénzügyminiszter (b3), Koncz Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2) és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (b) a Mol poliol üzemének alapkőletételi ünnepségén Tiszaújvárosban 2019. szeptember 27-én. - Forrás: MTI/Vajda János

VDSZ szerint a munkáltató, annak ellenére, hogy egy előzetes felmérés alapján a szakszervezetek átadták a munkavállalók bérigényét, összességében az igényelt bérfejlesztésnél lényegesen kevesebbet ajánlott, és azt sem teljesen egységesen.

A SZAKSZERVEZETEK 10%-OS BÉREMELÉSI AJÁNLATA HELYETT A MUNKÁLTATÓ MINDÖSSZESEN 7% DIFFERENCIÁLT BÉREMELÉSRE VOLT CSAK HAJLANDÓ.

A cég a 7% mellett „családbarát” javaslatokat tett, de ez a csomag nem minden munkavállalóra vonatkozik azonos mértékben.

A szakszervezetek tovább tárgyaltak volna, de a munkáltató úgy döntött, hogy lezárja az egyeztetést, és egyoldalúan végrehajtja az általa jónak tartott elképzeléseket. Ezt a magatartást a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, ezért elkezdték felmérni a dolgozók sztrájkhajlandóságát, és ennek függvényében közösen fogják megalakítani a sztrájkbizottságot – hangsúlyozta Székely Tamás a VDSZ elnöke.

Az elmúlt időszakban az országban figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, továbbá hasonlót fontolgatnak a mozdonyvezetők is. (Portfolio)