h i r d e t é s

Szülői konzultáció: csak kifáraszt, de nem nevel önállóságra az iskola!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szülői konzultáció: csak kifáraszt, de nem nevel önállóságra az iskola!

2018. január 23. - 12:41

Hogyan értékeljük az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményét az oktatásban? Fontos, hogy mi, szülők is hallassuk a hangunkat, hiszen az oktatási rendszer a mi gyermekeinkért, a mi adónkból működik. 

Forrás: pixabay.com

  • Már több mint 5000 szülő értékelte az oktatás terén nyújtott nyolc éves kormányzati teljesítményt a Szülői Hang Közösség online szülői konzultációján, mely így az elmúlt évek legnagyobb szabású szülői kezdeményezésű véleménynyilvánítási fórumává vált.
  • Az eddigi részeredmények a gyermekek túlterheltségét, az önállóságra nevelés valamint az örömteli tanulás hiányát mutatják, alátámasztva a január 19-i diáktüntetéseken elhangzottakat.
  • A kérdőív február végéig továbbra is nyitva áll; a végeredményeket márciusban hozzuk nyilvánosságra, így a szülői véleményeket közvetíteni tudjuk azoknak, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban.

A Szülői Hang Közösség ezért döntött úgy, hogy decemberben online kérdőíves felmérés keretében szülői konzultációt indít, melynek segítségével megismerhetjük a szülők tapasztalatait, véleményét a jelenlegi helyzetről és a változtatási igényekről. A szülői konzultáció itt érhető el, a szülői konzultáció fontosságáról pedig itt olvashatják véleményünket.

Az elsősorban a közösségi oldalakon ismertté váló kezdeményezésben néhány hét alatt már több mint 5000 szülő vett részt; a nagy érdeklődés egyaránt jelzi a szülők elkeseredését a közoktatás helyzete kapcsán és a valós problémákra irányuló társadalmi párbeszéd halaszthatatlanságát.

A szülői konzultáció február végéig továbbra is nyitva áll! A kérdőív további kérdései foglalkoznak a készségfejlesztés, differenciálás, kötelező plusz órák, tankönyvhelyzet, továbbtanulás és az egyházi iskolák kérdésköreivel is, és emellett a szülői konzultáció felméri, hogy az elmúlt 8 évben a szülők véleménye alapján javult vagy romlott az oktatás színvonala.

Az eredményeket márciusban hozzuk nyilvánosságra, hogy a szülői véleményeket, elvárásokat közvetíteni tudjuk azoknak, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban. Néhány érdekes részeredményt azonban már most közzé teszünk a gyermekek túlterheltségével, az önállóságra nevelés és az örömteli tanulás hiányával kapcsolatban.

Az eddigi beérkezett vélemények lesújtó képet mutatnak, és alátámasztják a január 19-i diáktüntetéseken elhangzottakat:

  • A szülők 82,9% szerint a gyermekek túlterheltsége olyan nagy mértékű, hogy a gyermekeknek nem jut kellő idejük az életkoruknak megfelelő játékra, sportra, családi és szabadidős programra.
  • A tanulással töltött idő többsége öröm nélküli, a gyerekek elvesztették érdeklődésüket: az esetek kb. kétharmadában (64,3%) az iskolai idő túlnyomó része érdeklődés és öröm nélkül telik.
  • Mindeközben pedig az iskola nem nevel önállóságra, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és felelős döntéshozatalra. A válaszadók 64,6%-a ebből a szempontból 1-esre vagy 2-esre értékelte az oktatási rendszer teljesítményét.

Az egyes iskolatípusok és fenntartók közötti különbségeket is megjelenítő részletes adatok itt érhetőek el. Az eddig beérkezett válaszokból származó számszerű eredményeken túl a jellemző szöveges hozzászólásokból is idézünk, és ismertetjük Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivőjének véleményét is.

Szülői Hang Közösség