h i r d e t é s

Tanítás nélküli munkanappal lehetetlenítették el a sztrájkot egy tatai iskolában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tanítás nélküli munkanappal lehetetlenítették el a sztrájkot egy tatai iskolában

2023. január 26. - 11:38

Válaszul a pedagógusok bejelentették, hogy január 30-tól két hétig nem veszik fel a munkát.

Fotó: Facebook / Kőkúti Általános Iskola

A tatai Kőkúti Általános Iskolában a tantestület 90 százaléka döntött úgy, hogy 2023. január 23-25-ig „minden jogszabályt betartva, előre tervezetten és szervezetten sztrájkba lép” és csatlakozik a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett egyhetes országos pedagógussztrájkhoz. Az iskola igazgatója azonban hétfőn és kedden reggel is tanítás nélküli munkanapot rendelt el, ezért a csatlakozó pedagógusok hivatalosan nem tudtak sztrájkolni, szerdán pedig már volt tanítás. Az igazgató lépésére válaszul viszont az iskola pedagógusai bejelentették, hogy január 30-tól nem veszik fel a munkát.

Telex azt írja, hogy a sztrájk napján tanítás nélküli munkanapot elrendelni nemcsak azért szabálytalan, mert azt nem a nevelőtestület szavazta meg, hanem azért is, mert csak előző nap lehetett volna módosítani a munkarendet. A tanárok törvényes módon sztrájkoltak volna és az elégséges szolgáltatást is egyeztették az igazgatóval.

A kéthetes munkabeszüntetés kapcsán azt írták Facebookon az abban részt venni tervező pedagógusok: „Nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk! A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket. Magyarországon nem biztosított az esélyteremtő, minőségi oktatás az óvodától az egyetemig, pedig ez lenne az érdeke minden gyermeknek.” (444.hu)