h i r d e t é s

Teljesen kiszáradt a Velencei-tó, vagy ez színtiszta hazugság?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Teljesen kiszáradt a Velencei-tó, vagy ez színtiszta hazugság?

2022. november 30. - 07:51

A Velencei-tó vízszintje ugyan némileg emelkedett az idén nyár végi mindenkori mélyponthoz képest, ám még most is jelentős mennyiségű víz hiányzik a tóból, amin az utóbbi hetek ködös, csapadékos időjárása is csak keveset segített eddig. Fotókon mutatjuk, késő ősszel mi a helyzet a Velencei-tó partján.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Alacsony vízállás

Az agárdi vízmérce adatai szerint a tó vízszintje augusztus végén 50 centiméter közelében alakult, a vízügy honlapján 53 centiméteres legalacsonyabb vízszintet jeleznek az irányadó agárdi vízmércén. Az utóbbi hetek hűvösebb, ködös, csapadékos időjárása néhány centiméteres emelkedést hozott, ám így is sok víz hiányzik a tóból, melynek jelenlegi vízszintje 61-62 centi körül ingadozik.

Kormányzati tervek

A Velencei-tó vízszintje nem idén, hanem tavaly volt először vészesen alacsony, tavaly nyáron pedig már meglebegtettek egy 40 milliárdos tervet, akkor a normális szinthez képest 80 centiméter hiányzott a Velencei-tó vízszintjéből.Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban később azt nyilatkozta, hogy a tervet végül nem támogatta a kormány "a nehéz gazdasági helyzetben".

Idén júliusban aztán egy újabb körben érkeztek a hírek arról, hogy a kormány a Velencei-tó vízszabályozásának rendezését tervezi, Tessely Zoltán azt nyilatkozta, a kincsesbányai karsztvízből nyernék a vizet a tó vizének pótlásához. Ám a titokzatos terv ahogy jött, úgy tűnt el, és azóta ilyan vagy ehhez hasonló léptékű tervekről nem született döntés. Valójában mindenki csapadékért imádkozik.

Most akkor kiszáradt vagy sem?

Az igazság az, hogy a tó bár képes betölteni több rekreációs funkcióját nyáron is, de összességében az alacsony vízállás miatt veszített vonzerejéből az ide kikapcsolódni járók szemében. A tómeder valóban felbukkan több vízparton, ám a tó legnagyobb felületén - ha más nem, legalább látszólag - minden rendben van. Körbejártuk a Velencei-tavat, és fotókon mutatjuk, mi a helyzet jelenleg a tó partján (lásd a galériát alább).

Az alacsony vízállás idén nyáron nem kedvezett az úszás kedvelőinek, hiszen a tó legtöbb strandján a derékig érő víz nem alkalmas felnőttek számára úszásra. Ugyanakkor a tó az egész szezon alatt kiválóan alkalmas volt hűsítő fürdőzésre és vízisportokra, azaz supozásra, vitorlázásra, kajakozásra, szörfözésre.

Egyes képeken, különösen azokon a részeken, ahol normális vízállás mellett is sekély a tó, előbukkan a tómeder. Ilyen például a sokak által kedvelt strand a Velence Korzó előtt, egyes kisebb strandszakaszok, ahol "pancsolókat" alakítottak ki a gyerekeknek, illetve ilyenek a tó nádassal borított egyes sekélyebb részei, mely elsősorban a tó természeti kincseinek, a gazdag madár- és vízivilágnak ad otthont. (A nyári melegben a tó halállományának védelme érdekében gyakorta kellett oxigénnel dúsítani a vizet, megelőzendő a tömeges halpusztulást.) (Portfolio)