h i r d e t é s

Tihanyi visszhang és kecskeköröm

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Tihanyi visszhang és kecskeköröm

2021. január 30. - 07:50

A legnagyobb újságíró szövetség honlapja* arról értesíti a tagságot és az érdeklődőket, hogy 2021. január 9-én a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) küldöttgyűlése kilenc órás vita után a tihanyi üdülő eladásáról döntött. Az ülés jegyzőkönyve bepillantást enged az ügy kulisszái mögé. 

Lemondások

A járvány miatt ZOOM alkalmazással tartott tanácskozáson a köldöttek 21-17 arányban támogatták a szállásportálokon ma is elérhető, Média Resort Tihany néven futó ingatlan eladását. A hosszúra nyílt vita és a szavazatok aránya arra utal, hogy a testület tagjai nagyon eltérően vélekedtek az újságírók körében kedvelt pihenőhely dobra veréséről. Kiderül az is a rövid tudósításból, hogy az ülés után lemondott a szövetség tiszteletbeli elnöke, Keleti Éva neves Kossuth- és Balázs Béla díjas fotográfus, az egyik alelnök és két másik elnökségi tag.

A lemondások indoklásáról szóló levelet is közli az oldal szerkesztője. Ebből megtudjuk, hogy a  tiszteletbeli elnökre és feltehetően másokra is nyomást gyakoroltak az ülés alatt, hogy az üdülő eladása mellett szavazzanak. Danó Anna - aki a MÚOSZ-ból is kilépett - lemondó nyilatkozatában kijelenti, hogy "alapvetően nem ért egyet az üdülő eladásával", súlyos hibának tartja gazdasági krízis idején megszabadulni egy olyan ingatlantól, amely tartja, megőrzi az értékét. Hasonlóan vélekednek a tranzakcióról mind a négyen. Hozzáteszik, hogy az elnökség egyetlen megoldást erőltetett az eladás során. A remélt bevételből az elnök bérbe adható lakások vásárlásának "ágyazott meg", ami nem a tagság érdekeit szolgálja, hanem az üzemeltető vállalkozásokét.

Árverés vagy átverés?

A küldöttgyűlésről szóló rövid tudósítás alól linken elérhető a 2021. január 9-én tartott küldöttgyűlés  hiteles jegyzőkönyve. A szabványos formában készült iratból kiolvasható, hogy az értékesítés kedvezményezettje első helyen a DT Invest Kft., másodikon a CD Service Kft., a harmadikon pedig a Vitorlázó Gyermekek Egyesülete. Ebben a sorrendben biztosítottak maguknak vételi pozíciót a meghívásos liciten, ahol 900 millió forint lett a legmagasabb vételár.

Cégadatok alapján a DT Invest budapesti székhelyű, de szolnoki kötődésű, négy főt foglalkoztató ingatlanos vállalkozás. Jogelődje a V177 Kft. volt. Néhány héttel az árverés előtt, 2020. szeptember 29-én került Mudura Sándor nagyváradi vállalkozó érdekeltségi körébe. A cég felvásárlására vélhetően azért került sor, mert részt vett az üdülőre kiírt pályázat első fordulójában és így meghívást kaphatott a licitre. Egyébként a társaságnak tagja a Crown Holding Kft., Mudura úr koronaékszere, amelynek a cégcsoport több vállalkozásával együtt Budapesten, a Váci út 177. sz. alatt található a székhelye. A Crown napokkal a DT Invest megvásárlása előtt számlavezetőjének az OTP-t választotta.

A liciten "rongyos" 15 millióval második helyre szorult CD Service Kft. már a pályázat nyílt szakaszában magára vonta az üdülő értékesítését követők figyelmét. A cég székhelye és képviselője ugyanis megegyezik annak a CDHT Hotel Projekt Kft-nek a székhelyével és képviselőjével, amely éppen az újságírók tihanyi üdülőjének szomszédságában kastélyszálló és tréninghotel felépítésére nyert el irdatlan nagyságú állami támogatást. Lapinformációk szerint a beruházás Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz köthető**. A a helyi viszonyokat ismerők szerint a hat hektáros telken a projekt megvalósításához jól jöhet az újságírók három ezer négyzetméteres területen fekvő strandja. Továbbá a hat ezer négyzetméteres telken álló, felújított, nagyszerű panorámával rendelkező három épülettel is lehet kezdeni valamit.  

Negatív kampány

A licit harmadik részvevője – vélhetően a "műnyúl" szerepében - a vitorlás egyesület volt, Martin József építési vállalkozó mentorságával. Martin úr később azzal lepte meg a Kiírót, hogy pályázaton kívül magasabb összeget ajánlott meg az ingatlanért. A vitorlás gyerekek érdekében hajlandó lett volna akár bérlőként is hasznosítani, működtetni az üdülőt. Hiába ígért azonban többet, ahogy a jegyzőkönyvből kiderül, nem foglalkoztak az ajánlatával.

A küldöttgyűlés 2019. őszétől többször tárgyalt az üdülő eladásáról, a MÚOSZ elnöke aktív szerepet vállalt az értékesítésben. Sajtóhírek és jegyzőkönyvek összevetéséből úgy tűnik, az elnök lépései a kastélyprogram pályázati sikereihez kötődtek. Ahogy javultak a beruházás megvalósításának esélyei, vele párhuzamosan fokozódott az üdülő eladása körüli kampány. Meglepő módon a tájékoztatók az ingatlan leromlott állapotáról szóltak. Szóvá is tette az egyik hozzászóló, hogy az üdülő sokkal jobb állapotban van, mint amit írnak és mondanak róla.

Az első és második helyezett közötti kapcsolatokra utal, hogy Mudura úr a cége számláit a DT Invest felvásárlása előtt áttette az OTP-hez. Fontosabbnak tűnik azonban, hogy a bank az üdülő eladásáról döntő testületi ülés előtt jelzálogot tett ügyfele cégének tulajdonosi pakettjére. Ebből egyesek azt a következtetést vonták le, hogy Mudura úr Csányiék megbízottjaként vehetett részt az üdülő értékesítéséről szóló színjátékban. Erre azonban egyelőre nem adható határozott válasz. Továbbá arra sem, hogy lesz-e valami a küldöttgyűlésen belengetett jogvitából.

Visszhang nélkül

A tranzakcióval összefüggésben érdekes olvasmány a MÚOSZ honlapján az etikai bizottság állásfoglalása a Kárász-ügyről, amely éppen a január 9-i küldöttgyűlés reggelén jelent meg a médiában. Arra figyelmezteti a bizottság az ATV műsorvezetőjét, hogy az újságírónak függetlennek kell maradnia erkölcsi értelemben és anyagilag is. "Az újságíró felelősségébe tartozik – üzenik a kollégának -, hogy nem teremthet a maga számára olyan helyzetet, amikor a tények feltárására és bemutatására való törekvésen kívül más is befolyásolja a döntéseit".

Tihanyról mindenkinek a visszhang és a kecskekörmök jutnak eszébe. Az újságírók üdülőjének eladása, a szervezetben zajló botrány nem érte el a hazai média ingerküszöbét. Visszhang nélkül maradt. Csak találgatni lehet, hogy a MÚOSZ súlytalansága vagy a Csányi, Garancsi, Hernádi befektető trió közéleti és gazdasági túlsúlya miatt kerültek pihenőállásba a klaviatúrák. Minden esetre azt megjegyezhetjük, hogy a meseszép tündérlány éneke vagy valami más elvarázsolhatta az újságíró szövetség elnökét, amikor kierőszakolta a döntést az ingatlan eladásáról. Üdülő nélkül maradt kollégái pedig majd megírhatják, hogy a tőkeerős befektetők a Balatonba süllyesztették a tihanyi nyaralások emlékeit. A legenda szerint azonban a tóba veszett kecskenyáj után legalább a körmöket partra sodorta a víz.
(echo)   

* https://muosz.hu/2021/01/20/a-kuldottek-tobbsege-tamogatta-a-tihanyi-udulo-eladasat/
https://g7.hu/kozelet/20200610/szobankent-77-millio-forint-kozpenzt-kap-harom-magyar-szupergazdag-kozos-szallodaja/
Címkék: