h i r d e t é s

Titok az Eximbank szerepe a Vodafone-üzletben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Titok az Eximbank szerepe a Vodafone-üzletben

2023. május 11. - 08:45

Tóth Bertalan hiába kérdezte a gazdaságfejlesztési minisztert a távközlési cég adásvéletéről.

A szocialista politikus Nagy Mártonnak benyújtott kérdésében idézte Fekete Pétert, a 4iG Nyrt. vezérigazgatóját, aki korábban azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek, 750 millió eurós hitelhez jutottak az állami Eximbankon keresztül, hogy meg tudják venni a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 51 százalékát. Az Eximbank csak közvetítőszerepet játszott, a finanszírozás teljesen piaci volt, az ügyletben a JP Morgan és más bankok is szerephez jutottak. (A felvásárláshoz 425 millió eurót egy januári kormányrendelet értelmében az MFB is biztosított.) A Telex szerint az Eximbank közvetítésével kapott 750 millió euró túlnyomó többségét kínai bankok hitelezik, ám Tóth Bertalan szerint erről nincs hivatalos információ, noha az adásvétel kiemelt érdeklődésre tart számot.

Tóth Bertalan az állami tulajdonban álló Eximbank felett tulajdonosi jogokat gyakorló Nagy Mártont arra kérte, tisztázza, milyen szerepet játszott az Eximbank a hitelezésben.

  • Miért volt szükség egyáltalán az Eximbank szerepvállalására a 4iG hitelfelvételében?
  • Milyen feltételek mellett (futamidő, kamat) került sor pontosan az Eximbank kötvénykibocsátására?
  • Mi a garancia arra, hogy a külföldi bankok irányába eladósodó Eximbank be tudja hajtani a Vodafone többségi tulajdonosától a kötvénykibocsátás fedezetét?
  • Meg tudja erősíteni, hogy valóban kínai bankok biztosították a 750 millió eurós hitel fedezetének többségét?
  • Volt-e versenyeztetés a hitelnyújtásban szerepet vállaló bankok részvételét érintően?

Fónagy János államtitkár lényegében egyetlen kérdésre sem reagált érdemben, érvelése szerint ugyanis a Tóth Bertalan által kért információk banktitoknak minősülnek, a jogszabályi kötelezettségek miatt azokat nem hozhatják nyilvánosságra. (24.hu)