h i r d e t é s

Titokban érkezhet egy újabb kínai akkumulátoripari beruházás Magyarországra

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Titokban érkezhet egy újabb kínai akkumulátoripari beruházás Magyarországra

2023. május 30. - 17:21

Mintegy 2 millió euró bejegyezett tőkével alapították meg a hongkongi CHR Grouphoz tartozó magyarországi leányvállalatot. 

A kép illusztráció! - Forrás: Europe 1

A társaság akkumulátoripari gyártóberendezések készítésével foglalkozik, partnerei voltak már a Samsung SDI-nak és a CATL-nek is. Viszont több kérdés is megválaszolatlan a magyar társasággal kapcsolatban. - írja a Portfolio

Még március 30-án kezdeményezték a Hangke Technology Hungary Kft. bejegyzését a magyarországi cégbírósági rendszerben, azóta pedig a társaság nevének javítását is kezdeményezték már egy betűtévesztés miatt.

Az akkumulátoripari beszállítóként működő társaság beruházását viszont nem jelentették még be sem a magyar kormány, sem a társaság oldaláról.

VISZONT TÖBB TÉNYEZŐ IS AZT MUTATJA, HOGY EGY NAGYON KOMOLY BEFEKTETÉST HAJTHAT VÉGRE A CHR GROUP ALÁ TARTOZÓ ZHEJIANG HANGKE TECHNOLOGY INCORPORATED COMPANY.

A Portfolio által látott cégbírósági bejegyzési kérelemben az alapító Hongkong Hangke Electronics Trading Co. Limitedet képviselő ügyvezető, Cai Ji a magyar konzulátuson azonosította magát, valamint a cégbejegyzési dokumentumokban az szerepel, hogy 2 millió eurós tőkebefizetést hajtanak végre, ebből az alapításkor már befizettek 200 ezer eurót.

MINDEZ AZT JELENTI, HOGY JELENLEGI ÁRFOLYAMON LEGALÁBB MINTEGY 740 MILLIÓ FORINTOT FEKTETNEK BE MAGYARORSZÁGON A TEVÉKENYSÉGÜK FINANSZÍROZÁSÁRA.

Azt viszont nem sikerült megtudnunk, hogy pontosan mire készülhet az akkumulátorgyártásban érdekelt cég: a kínai anyavállalatnak küldött megkeresésünkre nem érkezett válasz, az állami Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) sem reagált kérdéseinkre.

Viszont érdeklődésünk után élesedett a társaság honlapjának magyar nyelvű változata is, amelyen sok információ viszont nem derül ki, hogy itthon pontosan milyen tevékenységet folytathat a társaság.

Így leginkább a cégbíróságra beadott alapító okiratban feltüntetett adatok az irányadók, eszerint a főtevékenység az akkumulátor, szárazelem gyártása lesz, míg emellett ipari villamos gép, berendezés javításával, hulladék újrahasznosítással, gépjárműalkatrész-nagykereskedelemmel foglalkoznak majd.

A Hangke Technology Hungary Kft. bejelentett székhelye sem jelent kapaszkodót, mert egy belvárosi irodába jelentették be Budapesten egy olyan társasághoz, amely főként kínaiaknak segít a vállalkozások létrehozásában, könyvelésében, valamint tanácsadással foglalkozik, tehát vélelmezhető, hogy később elköltöznek majd innen, amikor a valódi működésüket kezdik meg.

Beszállítóvá léphetnek elő több gyárnál

Viszont az anyavállalat CHR Group és a Hangke Technology nemzetközi profilja abba az irányba mutat, hogy fontos szereplőivé léphetnek elő a hazai akkumulátorgyártásnak.

"Professzionális szakértelmével, lean menedzsmentjével és szolgáltatásaival a Hangke-ben megbíznak az iparág olyan vezető szereplői, mint a Samsung SDI, LG Chem, SKI, Sony (Murakata), Panasonic, Toyota, Kyocera, TDK, BYD, ATL, EVE, CALB., Gotion High-tech, Farasis, COSMX, JEVE, Microvast, Lishen, Wanxiang A123, BAK, SUNWODA stb." - írják a cég honlapján, a kiemelésekkel az itthon jelen lévő üzletfeleket jelöltük. 

VISZONT A FELSOROLÁSBÓL KIMARADT MÉG EGY MAGYARORSZÁGI GYÁRTÓKAPACITÁST KIÉPÍTŐ TÁRSASÁG, AMELLYEL A HANGKE 2020 ÓTA KIEMELT PARTNERI STÁTUSZBAN VAN: A DEBRECENEBN FEJLESZTŐ CATL.

A társaság terméklistájában szerepel magas hőmérsékletű préselő berendezés a lítium-ion cellák gyártásának gyorsításához, vagy integrált formázási és osztályozási rendszer is. Ezek esetében felmerülhet a karbantartás, üzemeltetés, de a gyártás is, mint üzleti lehetőség, ugyanis ezen területeken egyszerre van jelen a cégcsoport.

A cég híreit áttekintve sem egyértelmű, hogy milyen magyarországi szerepre készülnek, mert összesen annyiról számoltak be, hogy "április 9-én, a Hangke technológiarendelési értesítést kapott az SK On-tól, és lítium akkumulátor berendezéseket szállít az SK On magyarországi és a kínai jancsengi akkumulátorgyártó bázisaihoz." A teljes megrendelés összegéről csak annyit közölnek, hogy az 730 millió renminbi (35,625 milliárd forint), de nem bontják le, hogy ebből mekkora a magyar beszerzés.

Ha csak technológiai szolgáltatóként tevékenykedik majd a Hangke Technology Hungary, akkor is fontos szereplő lehet a hazai akkumulátorgyártási piacon beszállítóként, azonban ha gyártókapacitást is hoz, akkor még tovább erősödhet a kínai gyártók térnyerése a magyar akkumulátoriparban.  (Portfolio)