h i r d e t é s

Tízezrek tüntettek Brazíliában Bolsonaro ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tízezrek tüntettek Brazíliában Bolsonaro ellen

2021. május 30. - 09:46

Az elégedetlenség fő oka az elégtelen járványkezelés, a féktelen erdőirtások, a terjedő erőszak és a fajgyűlölet.

Fotó: NELSON ALMEIDA / AFP

Tízezrek vonultak az utcára szombaton Brazília több városában Jair Bolsonaro elnök és járványkezelési politikája ellen tüntetve. A dél-amerikai országban a koronavírus-világjárványnak közel 460 ezer halottja volt, és a járvány újabb fellobbanásától lehet tartani. A baloldali szervezetek és diákmozgalmak által szervezett szombati tüntetésen,  Rio de Janeiro központjában mintegy 10 ezer, maszkot viselő ember vett részt.

"Bolsonaro, takarodj, Bolsonaro népirtás" – skandálta a tömeg.

Amióta megjelent a Covid-19, amelyet az államfő kis náthának nevezett, Bolsonaro bírálta a karanténintézkedéseket, bizonyított hatásosság nélküli gyógyszereket népszerűsített és kétségbe vonta a vakcinák hatásosságát.

A tüntetők szerint számos halálesetet meg lehetett volna előzni, ha a kormány előbb kezdi meg a döcögve haladó oltási kampányt. Továbbá azzal is vádolják az államfőt, hogy támogatja az Amazonas vidékén az erdőirtást, az erőszakot és a fajgyűlöletet.

Számos brazil városban, így az északkeleti Salvadorban, a fővárosban, Brazíliavárosban és a délkeleti Belo Horizontéban is tartottak megmozdulásokat. A szervezők kérték a résztvevőket, hogy tartsák be a korlátozó intézkedéseket, maszkot és kézfertőtlenítőt osztottak.

A tüntetésekre két olyan hétvége után került sor, amelyeken Bolsonaro saját maga szervezett megmozdulásokat a kormánya támogatására. Az államfő népszerűsége minden korábbinál alacsonyabb, 24 százalékon áll a Datafolha intézet szerint.

A Népszava korábbi cikke szerint a felmérések a hivatalban lévő elnök számára népszerűségvesztésen túl, még nagyobb gondot jeleznek, azt, hogy a jövő évi elnökválasztáson rendkívül súlyos vereséget szenvedhet kihívójától, Luiz Inácio Lula da Silvától, akit nemrégiben mentettek fel minden korrupciós vád alól. (nepszava.hu)