h i r d e t é s

Top 5 legfontosabb táplálékkiegészítő, amit minden sportolónak érdemes szednie

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Top 5 legfontosabb táplálékkiegészítő, amit minden sportolónak érdemes szednie

2022. augusztus 23. - 12:41

A sportolás vagy a erőteljes fizikai munka megterhelő a szervezet számára, hiszen ilyenkor több energiát és tápanyagot használ fel. Ezeket pótolni kell, hogy regenerálódni tudjon a testünk. A sportolók esetében nem mindig elegendőek az étkezéssel bevitt tápanyagok ahhoz, hogy az izmok fejlődni tudjanak. Ilyenkor érdemes táplálékkiegészítőket is szedni. 

Mire kell figyelnie egy sportolónak?

Egy sportoló célja, hogy a szervezetének teherbírását és állóképességét fejlessze. Ehhez nemcsak az izomzatot, hanem a keringési és légző rendszert is edzeni kell. A sporthoz igazított edzésterv mellett oda kell figyelni arra is, hogy elegendő idő jusson a regenerálódásra. Hiszen ha túlhajszoljuk magunkat, akkor elmaradhat a kívánt fejlődés, izomgyarapodás.A helyes táplálkozás szintén fontos egy sportoló életében. Az atlétikában elengedhetetlen a megfelelő kalóriabevitel az elérni kívánt teljesítményhez, míg a súlycsoportos sportágak esetén oda kell figyelni a tápanyagbevitel mellett a testtömeg szinten tartására is. A kívánt eredmények elérésében segíthet a test igényeihez igazított táplálékkiegészítők fogyasztása.

5 táplálékkiegészítő a sportoló szervezeteknek

Ideális esetben a változatos étkezéssel a szervezetük hozzájut a szükséges tápanyagokhoz, fehérjékhez, szénhidrátokhoz és zsírokhoz. Ezek mellett a vitaminok és ásványi anyagok is nagyon fontosak az egészséges és teherbíró szervezet fenntartásához. De mit érdemes szedni, ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a testünk tápanyagellátását?

Fehérjék, aminosavak és a BCAA

Az izomtömeg megtartásához fehérjékre, azaz proteinekre van szükség, amelyek aminosavakból épülnek fel. Így két lehetőség adódik: vagy fehérjeporok formájában látjuk el testünket a szükséges tápanyagokkal vagy aminosavakat fogyasztunk. Mivel a testünk a proteineket nem tudja közvetlenül felhasználni, ezért azokat alkotóelemeire, aminosavakra bontja. Az izmok nagy része úgynevezett elágazó láncú aminosavakból, azaz BCAA-kból épülnek fel. Érdemes ezeket táplálékkiegészítők formájában szedni, hiszen ezek közvetlenül felhasználhatóak a szervezet által.

B-vitaminok

Nehéz kiemelni a vitaminok közül azt, ami a leginkább fontos, hiszen az egészséges működéshez minden vitamin elengedhetetlen. A B-vitaminok csoportja azonban különösen hasznos számunkra. A B12-vitamin alapvető a szellemi és a testi frissesség megőrzésében, az idegrendszer megfelelő működésében. A B6-vitamin az aminosavak hasznosulásában, így a BCAA felszívódásban is kiemelkedő szerepet játszik.

A vas

A vashiány okozhat többek között vérszegénységet, amely fáradékonysággal jár, így egy sportoló szempontjából lényeges a megfelelő vasbevitel is. A vas a vérben az oxigénszállítást végző hemoglobinmolekula fontos alkotórésze. Hiányában a véroxigénszint csökkenhet, így hamarabb elfáradunk, kifulladunk vagy el is szédülhetünk. A vasat pótolhatjuk tabletta vagy szirup formájában is.

A kalcium és a magnézium

Az erős csontozat szintén meghatározó nemcsak a sportolók, hanem minden ember számára. A nagyrészt kalciumból felépülő csontszövet folyamatosan lebomlik és újraépül, fontos tehát ennek a folyamatnak a támogatása. A kalcium vérbe történő felszívódásához D-vitaminra van szükség. Ahhoz pedig, hogy a kalcium ne az érfalakban rakódjon le, hanem a rendeltetési helyére jusson, a K2-vitamin játszik kulcsfontosságú szerepet. A magnézium nemcsak a D-vitamin működéséhez kell, hanem rengeteg enzimatikus, idegi és izomrendszeri folyamatban is részt vesz. Tehát a magnézium és kalcium mellett rendkívül fontos a D- és a K2-vitamin fogyasztása is, hogy kifejthessék pozitív hatásaikat.

C-vitamin

A vitaminok közül szinte mindenki ismeri a C-vitamin immunerősítő hatását. Emellett számos más pozitív tulajdonsággal bír. Segíti a vas felszívódását illetve a kötőszövetek és az izmok egyik legfontosabb alkotóelemének, a kollagénnek a szintézisét is. Nehéz olyan testi folyamatot vagy szervet kiemelni, amelyre ne lenne jó hatással a C-vitamin szedése. Serkenti az immunrendszer működését és pozitív hatással van a vérkeringésre is. Az állóképesség megőrzésében és kialakításában e tényezők elengedhetetlenek egy sportoló számára.A vitaminokat érdemes komplexek formájában szedni, amelyek megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges anyagokat.

Ne feledkezzünk meg a helyes táplálkozásról!

A táplálékkiegészítők és a vitaminok szedése nagyon hasznos, de önmagukban nem helyettesítik a változatos és egészséges táplálkozást. Főleg a nyári időszakban van lehetőségünk arra, hogy friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával rengeteg természetes vitaminhoz jussunk. A húsok, a tojás a tejtermékek nemcsak kiváló fehérje- és aminosavforrások, hanem kalciummal és B-vitaminokkal is ellátnak bennünket.

A táplálkozást is érdemes tehát tudatosan alakítani a céljainkhoz igazítva. Hiszen nem mindegy, hogy szálkásítani szeretnénk, izomtömeget növelni vagy pedig zsírpárnát égetni. Más-más arányban kell az egyes esetekben a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztanunk. A megfelelő étkezés kialakításában nemcsak egy személyi edző, hanem egy dietetikus is segítségünkre lehet.

Az egészséges táplálkozás és vitaminfogyasztás mindenki számára fontos. Azonban egy sportoló szervezetének megnövekedett igényei lehetnek. Számos táplálékkiegészítő létezik, amelyekkel ők is kielégíthetik a fokozott fehérje- és aminosav-szükségletüket, ami az izmok fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Fontos azonban, hogy mindig a céljainkhoz és a testünk igényeihez igazítva fogyasszuk a táplálékkiegészítőket és vitaminkészítményeket!