h i r d e t é s

Úgy néz ki, hogy nincs titkos náci bázis a Hold árnyékos oldlán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Úgy néz ki, hogy nincs titkos náci bázis a Hold árnyékos oldlán

2022. november 29. - 06:56

Képeket küldött a Hold túloldaláról egy japán mikroműhold

Forrás: Twitter/EQUULEUS_en

A japán űrügynökség Equuleus nevű műholdja olyan adatokat rögzít majd, ami segíthet megvédeni az űrhajósokat a Föld–Hold utazás során.

Bár a legtöbb szó erről esik, nem az Orion az egyetlen űreszköz, amit az Artemis I részeként elindított a Hold felé a NASA. Számos mikroműhold is volt a raktérben, ezek közül pedig a japán Equuleus az, amire most érdemes odafigyelni.

Az IFLScience beszámolója szerint a Földet körülvevő plazmát fogja tanulmányozni, előtte azonban készített néhány fényképet a Hold túloldaláról.

Az aprócska műhold a csillagászok számára csak L2 néven ismert ponton helyezkedik el. Ez nagyjából 442 600 km-re van a Földtől, és ez az a pont, ami biztosítja, hogy a Holddal együtt keringjen a Föld körül, illetve, hogy ne mozduljon el a helyéről a szerkezet.

A műholdat három műszerrel látták el, ami tanulmányozza a Föld körüli plazmát. Ez biztosítani fogja, hogy a tudósok tudják, miként kell védeni az elektronikai rendszereket a Föld–Hold utazások során. A másik két kütyü az aszteroidákat fogja vizsgálni, valamint azokat a pontokat, ahová a múltban becsapódott egy-egy égitest a Holdon.

A szerkezet hat hónap alatt fog eljutni az L2-es pontra, és ugyanennyi időt tölt majd ott. A képeket akkor készítette, amikor nagyjából 5000 km-re repült el a Holdtól. (hvg.hu)