h i r d e t é s

Új neve a Jobbiknak és irányt is vált a párt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új neve a Jobbiknak és irányt is vált a párt

2023. február 26. - 05:36

Gyöngyösi Márton szerint mindenkit magukhoz hívnak, aki elkötelezett a polgári, európai Magyarország mellett.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke - Forrás: Gyöngyösi Márton/Facebook

„Jobbik - Konzervatívok”-ra változtatta nevét szombati budapesti kongresszusán a Jobbik Magyarországért Mozgalom – jelentette be Gyöngyösi Márton, a párt elnöke, európai parlamenti képviselője a tanácskozást követően tartott évadnyitó rendezvényen.

Mintegy háromszáz ember előtt a politikus a mai magyar közéletből hiányzó, világszerte támadás alatt álló értékek képviseletét ígérte, magukhoz hívva mindenkit, aki elkötelezett a polgári, európai Magyarország mellett.

Vissza kell adnunk a jobboldal becsületét; jobboldalinak lenni ne oroszimádat és nyegléskedés legyen, hanem európai, polgári világszemlélet, ahogyan Antall József idején – mondta Gyöngyösi.

Pongrátz Gergely 20 évvel ezelőtt, a Jobbik párttá alakulásakor mondott szavait idézte, mondván, „a mi politikai közösségünk tőle kapta az 56-os lyukas zászlót örökségként”. Az egykori KISZ-es, majd liberális, mára álnemzetivé vedlett kommunisták oldalára Gergely bácsi sosem állt volna, ő sosem adta volna a nevét egy oroszbarát elnyomó hatalomhoz – fogalmazott a Jobbik elnöke.    

Arról beszélt: nincsen jelkép, amelytől a jelenlegi rendszer jobban félne, mint az 1956-os lyukas zászlótól, mert azzal szemben mindig lelepleződnek, ezért e szimbólum viselésére kért mindenkit, aki október 23., és nem november 4, szellemét vallja.

Az a béke, amit ők képviselnek, november negyedike békéje; az akasztófák és a jeltelen sírok békéje – mondta a fennálló rendszerre utalva a Jobbik elnöke, aki szerint a Kreml ura ismét Európa és benne Magyarország leigázására tör, és itt járnak közöttünk segítői is.

Gyöngyösi szerint az autokrata rendszerek homokra épültek, az uralmuk fenntartására a gyűlöletkeltés, a szabadság korlátozása, az emberek életébe való beleszólás és a háború maradt eszközükként.

Ha valakinek lenne még illúziója, hová vezetnek a tekintélyelvű rezsimek, az megnézheti a híradásokban a szétlőtt városokat, a nincstelenné lett milliókat, és megnézheti a tömegsírokat

– mondta az ukrajnai háborúra utalva.

Hozzátette: Európa megtanulta a történelmi leckét, és szinte egy emberként állt ki a szabadság, a demokrácia és az emberi méltóság mellett, amelyet Putyin előbb Ukrajnában, majd egész Európában el akar pusztítani.

Ugyanakkor vannak politikusok, akik az orosz terrort közelebb érzik magukhoz, mint a szabadságot; ez pedig Orbán Viktor és rezsimje

– mondta.

A jövőbeni Jobbikot a pártelnök új, nyugodt, de határozott konzervatív politikai erőként jellemezte, amelynek politikája a felelőségvállalást, az emberi méltóság tiszteletét és a hatékonyságot állítja politikája középpontjába.

A mi pártunk modern jobboldali politikai közösség, elutasítjuk az állam mindenhatóságát és hisszük, hogy az ember szabadsága a közösségek szabadságát is jelenti – fogalmazott Gyöngyösi Márton. Hozzátette, elvetik a szociális demagógia minden formáját, felesleges központosítás helyett a társadalom önszerveződését támogatják, beleszólást adva nekik saját ügyeikbe.

A politikus beszédében arra is kitért, hogy sorsdöntő a Jobbik számára az európai parlamenti és az önkormányzati választás is.

Megemlítette, nem szállnak be a baloldali kakasviadalba, szerintük helyben ismert, elismert emberekkel, civil szervezetekkel együttműködve, pártlogók nélkül kell indulni a 2024-es helyhatósági választáson. (rtl.hu)