h i r d e t é s

Új tüneteket okoz a koronavírus

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Új tüneteket okoz a koronavírus

2022. október 06. - 08:02

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egy új tünet jelentkezett a COVID-19-fertőzés alfajánál.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A koronavírus mutálódásával újabb tünetek jelentek meg, amelyekből a fertőzésre lehetett következtetni – olvasható a The Indepentent cikkében. Annál a domináns törzsnél sincs ez másként, ami az idei télen okozhatja majd az esetszámok növekedését.

A szakemberek úgy vélik, hogy míg eddig legfőképp a lázra, az orrfolyásra és a szaglás elvesztésére figyeltek az emberek, az új, leggyakrabban észlelt tünet a torokfájás lett. Tim Spector, a Covid Zoe alkalmazás alapítója a lapnak úgy nyilatkozott, emiatt frissíteni kellene a kormányzati ajánlásokat is.

Mint mondta, jelenleg a betegek kétharmadánál jelentkezett elsőként torokfájás. Mivel a láz vagy a szaglás elvesztése ma már nem a leggyakoribb tünet, ezért sokan – főként az idősek – úgy gondolják, valójában nem a koronavírust kapták el.

Hazai szakértők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az omikron tünetei közé tartozhat a kötőhártya-gyulladás, csontfájdalom – például az állkapocsban  –, vagy akár alvási paralízis is. Ez utóbbi jelenség leginkább a gyerekek körében fordul elő. Ezeken kívül éjszakai izzadást, krákogást és általános gyengeséget is tapasztalhatnak az érintettek – mondta el az ATV Híradójának Mangó Gabriella háziorvos. (HáziPatika)