h i r d e t é s

Újabb nagyhatalom legalizálhatja a marihuánát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb nagyhatalom legalizálhatja a marihuánát

2021. november 20. - 09:14

Újabb ország lépheti túl azt a konzervatív és vitára sokszor nem nyitott szemléletet, hogy a marihuána ördögtől való szer. - írja a liner.hu

Forrás: vasarnap.hu

Németországban az eddigiek során szintén büntetőjogi kategóriába tartozott a kannabisz birtoklása és termesztése egyaránt. Az új kormány ezen túl szeretne lépni, legalizálni fogják a marihuánát, azonban teljes szabadság mégsem lesz ezen a téren.

Der Spiegel információi szerint a kormány egészségügyi munkacsoportja megállapodott abban, hogy engedélyezni fogják a rekreációs (szórakozási) célú fogyasztását a marihuánának, amit viszont csakis államilag engedélyezett boltokban lehet vásárolni a jövőben.

Az állami licenchez kötöttség azért fontos az SPD-FDP-Zöldek által alkotott kormány szerint, mert ezzel biztosítani lehet a marihuána minőségét, meg lehet akadályozni a szennyezettséget, ezzel pedig garantálja az állampolgárok egészségét.

A tervek szerint négy év múlva értékelni fogják a törvény társadalmi hatásait és annak mentén döntenek, hogy hatályban hagyják-e vagy elvetik. Az FDP és a Zöldek már régóta kardoskodtak a marihuána-fogyasztás szabályozott legalizálása és árusítása mellett.

A hárompárti koalíció ezen felül kiterjesztené az úgynevezett kábítószer-ellenőrző mechanizmusokat is: bárki, mindenféle büntetés nélkül még az illegálisan beszerzett kábítószerét is ellenőrizni viheti, hogy biztos nem szennyezett-e.

Ez a hozzáállás pedig már egy felvilágosultabb megközelítést alkalmaz a marihuánát illetően, amely sokak fejében továbbra is egy gonosz kábítószerként él, holott már számos alkalommal bizonyították fájdalomcsillapító és szorongásoldó hatását.

Ráadásul a német megközelítés azért is lesz progresszív, mert túl tudnak lépni azon, hogy a kábítószer fogyasztók bűnözők, akiknek börtönben a helye. Már számos példa bemutatta, hogy akármennyi próbálnak országok büntetőjogilag fellépni a kábítószer ellen, nem működik és csak égeti a pénzt a bűnüldözése. (liner.hu)