h i r d e t é s

Újra összeáll a német-japán tengely?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újra összeáll a német-japán tengely?

2023. március 20. - 09:17

Új szintre emelkedtek a német-japán kapcsolatok, a két ország a jövőben megerősíti gazdaságbiztonsági és védelmi együttműködését - jelentette be szombaton Kisida Fumio japán miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár tokiói közös sajtótájékoztatójukon.

A két vezető elmondta, hogy a már eddig is szorosnak tekinthető kétoldalú együttműködésnek most újabb lendületet akarnak adni. Hangsúlyozták, hogy mindkét ország még inkább diverzifikálni akarja az ellátási láncokat, amelyeket először a koronavírus-világjárvány, majd az Ukrajna elleni orosz agresszió zilált szét. A két ország arra törekszik, hogy csökkentse függőségét Kínától a nyersanyagimport terén.

Tokió és Berlin erősíteni akarja "befolyását olyan stratégiai területeken mint a bányászat, a félvezetők, illetve akkumulátorok előállítása, illetve meg akarja osztani egymással a bevált jó gyakorlatokat, hogy hatékonyabban tudjanak megbirkózni a kockázatokkal" - fejtette ki Kisida.

Olaf Scholz bejelentette, hogy jövőre a német hadsereg "a tengerek szabadsága melletti elkötelezettség" jeléül egy hadihajót küld a Csendes-óceánra. A hajó a japán partoknál fog állomásozni.

Scholznak kevesebb mint egy éven belül ez volt a második japáni látogatása. Ezúttal hat minisztere és népes üzleti delegáció is elkísérte. (MTI)/Portfolio