h i r d e t é s

Változás jön az állami kórházaknál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Változás jön az állami kórházaknál

2023. március 19. - 06:20

Július elsejétől a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag látja el az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

A vonatkozó ügyben egy kormányrendelet és egy kormányhatározat is megjelent a Magyar Közlönyben.

Előbbi a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló kormányrendeletet módosítja. Lényege, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat – írja a Portfolio.

Ide sorolhatók az alábbi szolgáltatások:

  • őrzés-védelemre irányuló szolgáltatás;
  • takarítási és egyéb higiénés szolgáltatás;
  • műszaki üzemeltetés, karbantartás és az ezekkel összefüggő épületfelújítás;
  • biztonságtechnikai berendezések üzemeltetése;
  • létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások.

A kormányhatározat lényege, hogy a belügyminiszter és a pénzügyminiszter idén május 15-ig kidolgozza a javaslatot a fenti szolgáltatások finanszírozásának módjára, és amennyiben indokolt, a szükséges jogszabály-módosításokra is javaslatot tesznek.

A gazdasági portál külön említést tesz a határozat 4. pontjára, ami felhívja Varga Mihály tárcavezetőt, hogy a KEF útján folytasson le központosított közbeszerzési eljárást a kórházak részére nyújtandó szolgáltatások beszerzése tárgyában, valamint ennek keretében dolgozza ki a szolgáltatásnyújtás egységes, valamennyi érintett kórház esetén alkalmazandó feltételrendszerét. (Infostart)