h i r d e t é s

Vége a napsütésnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Vége a napsütésnek

2017. február 16. - 07:20

Nem tesz jót a levegőminőségnek az időjárás - írja az Időjárás.hu.

Már a Dunántúlon is többfelé szürke, nyirkos marad az idő, egyre kevesebb helyen számíthatunk napsütésre. Pénteken egy gyenge hidegfront érkezik, ami kissé megmozgatja a levegőt, így ezt követően már országszerte kellemesebben alakul a hétvége időjárása.

Budapesten és Salgótarjánban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát (MTI).

Délelőtt a reggeli köd sokfelé csak lassan kezd ritkulni, illetve megemelkedve rétegfelhőzet is képződik belőle. Napsütés inkább a magasabban fekvő tájakon lehet. Számottevő csapadék nem, de ónos szitálás. hószállingózás előfordulhat.

Délután a tartósan borongós, nyirkos vidékek mellett napos tájak is előfordulnak. Számottevő csapadék nem várható, de a párás részeken szitálás, illetve néhol hószállingózás nem zárható ki. Gyenge marad a változó irányú szél.

A csúcshőmérséklet a tartósan borongós részeken -2, +1, a napos vidékeken 5, 8 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön markáns fronthatás nem érvényesül térségünkben, azonban hideg, nyirkos levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ezért sokaknál jelentkezhetnek humánmeteorológiai panaszok - írja a meteoklinika.hu.

Már reggel erősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmakban szenvedők fájdalmai, a tünetek pedig többfelé egész nap jellemzőek lehetnek. Az érintettek fokozottan óvják az érzékeny végtagokat a hidegtől, folyamatosan tartsák melegen a kezet és a lábat. Meleg, csalánlevél főzetéből készített borogatást alkalmazva mérsékelhetőek a tünetek, és kámforos krémekkel is enyhíthetőek a fájdalmak.

Egész nap hideg marad az idő, növekszik a megfázásveszély. Ha folyamatosan erősíti szervezete védekezőképességét, akkor ellenállóbakká válhat a kórokozókkal szemben. Rendszeresen pótolja a C-vitamint és a magnéziumot, fogyasszon csipkebogyót, savanyúságot. Gyümölcsből finom desszertek is készíthetőek, a gyümölcssaláta a téli időszakban is javasolt. Most is friss gyümölcsökből készítve a legjobb, de nyugodtan tehet hozzá a fagyasztóból elővett szedret, málnát, bogyós gyümölcsöket, ezek vitamintartalma is magas.

A szabad levegőn öltözzön vastagon, rétegesen, a gyerekek esetében különösen fordítson nagy gondot az öltözködésre. A sapka, sál, kesztyű szinte elengedhetetlen, a nyirkos idő okozta alacsony hőérzeten vastag talpú csizmával, harisnyával is javíthatunk.

A levegőminőség tovább romlik. Többfelé, főleg a nagyvárosokban haladhatja meg a szállópor és a nitrogén-oxidok koncentrációja az egészségügyi határértéket. A fűtésből származó égéstermékek hatására is növekszik a szennyezettség, a fa- és széntüzelés helyett válassza inkább a gázfűtést. Kerüljük el a forgalmasabb belvárosi csomópontokat, a szellőztetés idejét pedig próbálja a minimálisra csökkenteni.

A közlekedők reggel többfelé, helyenként pedig napközben is sűrű ködfoltokkal találkozhatnak. Nagymértékben lecsökken a látástávolság, vezessen sokkal lassabban és tartson nagyobb követési távolságot! Az útburkolat síkossá, csúszóssá válhat, lefagyott útszakaszok is előfordulnak. Mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedjen!

 

idojaras.hu / meteoklinika.hu