h i r d e t é s

Végre vége a büntetlenség korának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Végre vége a büntetlenség korának

2022. december 19. - 06:32

A tagállamok eddig nem adták jelét, hogy felelősségre akarnák vonni Orbánt. Ennek végre vége.

Forrás: John Thy/sAFP via Getty Images

„A részleteknél sokkal fontosabb a megegyezés üzenete: a büntetlenség korának vége. Az EU nem hagyja zsarolni magát.

Orbán a végéig két faktorra alapozott. Azt hitte, hogy az EU meghajol majd a vétós fenyegetésének. És arról is meg volt győződve, hogy meg tudja előzni, hogy felálljon vele szemben egy minősített többség, azaz 15 tagállam a 27-ből és az össznépesség 65 százaléka. Egyik sem jött be.

A tagállamok világossá tették, hogy az ukrajnai segélyeket Magyarország nélkül is tető alá hozzák, legvégső esetben az EU költségvetésén kívüli eszközökkel. Jel ez, egyértelmű üzenet: aki visszaél a vétóval, számítson arra, hogy megkerülik. A lengyel kormány, amelyet a jogállamisági problémák miatt szintén az EU-s pénzek elveszítése fenyeget, minden bizonnyal már fel is jegyezte ezt magának.

Az egész a Parlament érdeme. A képviselők éveken át gyakoroltak nyomást a késlekedő Bizottságra, hogy használja ki végre azokat az eszközöket, amik a rendelkezésére állnak. Néhány komisszár még a végén is futni hagyta volna Orbánt.

A tagállamok, ideértve Németországot is, sokáig nem adták jelét, hogy felelősségre akarnák vonni Orbánt a tetteiért. Fontos lépés, hogy most elszánták magukat.” (SPIEGEL)/mandiner.hu