h i r d e t é s

Veszélyes szúnyogok lepik el Európát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Veszélyes szúnyogok lepik el Európát

2023. április 30. - 06:30

Súlyos betegségeket hozhatnak magukkal

Mára Magyarországon is megjelent három idegenhonos csipőszúnyogfaj, akik miatt egyre inkább nő egyes betegségek terjedésének esélye.

Az egyre nagyobb számban érkező szúnyogokkal párhuzamosan nő bizonyos betegségek terjedésének kockázata, mivel ezek a rovarok vektorként viselkedve szállítják a patogéneket Európába.

Egy skót kutatás arra vállalkozott, hogy felmérje, a jelenlegi helyzetben és a jövőben mi várható egyes betegségek terjedésében, különböző klímaforgatókönyveket figyelembe véve. 

A tigrisszúnyogok már Magyarországon is megjelentek

Már a mediterrán tájakon is megjelentek az ázsiai tigrisszúnyogok. Ez a faj olyan betegségek terjesztésére képes, mint a dengue-láz, a zika, a nyugat-nílusi vírus vagy a chikungunya-láz. Ez a szúnyogfaj a következő évtizedekben már Angliában és Walesben is letelepedhet.

A SZÚNYOGOK AZ ÁLTALUK TERJESZTETT BETEGSÉGEK RÉVÉN A VILÁG LEGVESZÉLYESEBB ÁLLATAI: ÉVI EGYMILLIÓ EMBER HALÁLÁT OKOZZÁK AZ ÁTADOTT PATOGÉNEKKEL.

Nekik köszönhető, hogy az elmúlt 50 évben a dengue-lázas esetek száma megharmincszorozódott, jelenleg az emberiség 40 százaléka, közel hárommilliárd ember él dengue veszélyeztette térségben – írja az euronews.com.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon is megjelent három idegenhonos csípőszúnyogfaj. Az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog mára meglehetősen elterjedt hazánkban, de nem talált komoly járványügyi fenyegetettségre utaló jelet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) 2019 óta működő, kutatói-társadalmi összefogáson alapuló Szúnyogmonitor projektje. (Index)