h i r d e t é s

Villámgyorsan megszavazta a Magyar Orvosi Kamara szétverését a fideszes parlamenti többség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Villámgyorsan megszavazta a Magyar Orvosi Kamara szétverését a fideszes parlamenti többség

2023. február 28. - 16:36

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását azzal halogatják, hogy nagyon sok törvényt kell elfogadnia az Országgyűlésnek.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

122 igen, 31 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szétverését lehetővé tevő törvényjavaslatot.

A törvényt kivételes eljárásban hozták meg, azzal indokolva, hogy a köztestület úgymond „veszélybe sodorja az emberek egészségügyi ellátásához való jogát”.

A két törvényjavaslat része annak a példa nélküli támadásnak, amelyet az Orbán-kormány indított, amiért a MOK felemelte a szavát az új ügyeleti rendszer bevezetése ellen. A kivételes eljárást mindenféle bizonyíték nélkül azzal indokolták, hogy a testület veszélybe sodorja az emberek egészségügyi ellátásához való jogát azzal, hogy „a hatalmával visszaélve” nyomást gyakorol az orvosokra, „fenyegeti” őket.

A Belügyminisztérium államtitkára a módosítás összevont vitájában a Fidesz és a KDNP a kormányzati propagandát harsogva, a „betegellátás biztonságára” hivatkozva „hatalommal való visszaéléssel” vádolta a szervezetet, s lekommunistázta az orvosokat. 

A kivételes eljárásban történő tárgyalásról az Országgyűlés vita nélkül határoz. Ilyen volt a hírhedt CEU-törvény is, amelyet Balog Zoltán akkori Emmi-tárcavezető nyújtott be és Semjén Zsolt kérte a kivételes eljárást.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozás ratifikálását többek közt azzal az ürüggyel odázza el a kormány, hogy az uniós pénzek miatt rengeteg törvényt kell módosítania az Országgyűlésnek - ugyanakkor egy ilyen, egyértelműen büntető célzatú jogszabály minden további nélkül képes villámgyorsan átmenni. (Népszava)