h i r d e t é s

Visszafordíthatatlan ütemben olvad Antarktisz legnagyobb gleccsere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Visszafordíthatatlan ütemben olvad Antarktisz legnagyobb gleccsere

2022. január 24. - 06:29

A "végítélet gleccserének" is nevezett Thwaites-jégtömb klímakutatók szerint sokkal nagyobb tempóban olvad, mint azt korábban feltételezték.

Fotó: Kate Ramsayer / NASA

Az Axios pénteki riportjából megtudhattuk, a nyugat-antarktiszi jégtábla akár néhány évtizeden belül teljesen eltűnhet, melynek következtében óriási mennyiségű víz áramolhat az óceánokba, ezáltal katasztrofális tengerszint-emelkedést idézhet elő.

A New York-i Egyetem légkörkutatója, David Holland és kollégái jelenleg egy jégtörő hajó fedélzetén tartózkodnak a vastag tengeri jégrétegen, ahol folyamatosan tanulmányozzák a Thwaites-fenék alapvonalát, vagyis azt a pontot, ahol a jég a tengerfenékkel találkozik.

A hőmérséklet és a sótartalom szintjének mérése révén a tudósok pontos képet kaphatnak arról, milyen gyorsan olvad a jéghegy, és hogy alulról is megkezdődött-e a folyamat.

2014-ben a NASA arról számolt be, hogy a nyugat-antarktiszi tengeri jég zsugorodása gyakorlatilag elkerülhetetlen, 2021-ben pedig kutatók megállapították, hogy a jéghegy jóval instabilabb, mint korábban gondolták. Holland csapata most azt próbálja kideríteni, hogy mennyi időnk van még hátra a teljes olvadásig.

A Cambridge-i és a Leedsi Egyetem kutatói által közzétett új tanulmány szerint a szintén az Antarktisz közelében fellelhető A-68a jéghegy volt a világ legnagyobbja, mielőtt közel egy tucatnyi mini-hegyre tört szét, melynek hatására 162 milliárd tonnányi édesvíz ömlött az óceánba, és még mindig kérdéses, miként befolyásolhatja a tengerek élővilágát. (liner.hu)