h i r d e t é s

Vlagyimir Putyin pusztító, véres és elhúzódó háborút tervez

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Vlagyimir Putyin pusztító, véres és elhúzódó háborút tervez

2023. január 29. - 05:45

Évekig tartó háborúra készül Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki új offenzíva indítására adhat parancsot Ukrajnában, miközben országát felkészíti az elhúzódó fegyveres konfliktusra és az azzal járó következményekre – írja a Bloomberg tisztviselőkre, tanácsadókra és más, az ügyre jó rálátással bíró forrásokra hivatkozva.

A kép illusztráció! - Forrás: Business Today

A Kreml célja, hogy demonstrálja: erői vissza tudják szerezni a kezdeményezést, miután több területet is elvesztett, nyomást gyakorolva így Kijevre és támogatóira, hogy egyezzenek bele valamiféle fegyverszünetbe, amely ellenőrzést biztosít Oroszországnak az elfoglalt területek felett – írja a portál.

Az eddiginél is véresebbé válhat a háború

Vlagyimir Putyin a hírek szerint továbbra is meg van győződve arról, hogy Oroszország az eddigi kudarcok ellenére győzni tud. AZ ÚJ OFFENZÍVA MÁR FEBRUÁRBAN VAGY MÁRCIUSBAN MEGKEZDŐDHET – MONDTÁK A KREMLHEZ KÖZEL ÁLLÓ FORRÁSOK. AZ ELSÖPRŐ EREJŰ TÁMADÁS MÉG AZELŐTT MEGINDULHAT, HOGY KIJEV MEGKAPNÁ AZ ÚJONNAN ÍGÉRT AMERIKAI ÉS EURÓPAI HARCKOCSIKAT.

„Vlagyimir Putyin csalódott a dolgok alakulása miatt, de esze ágában sincs feladni a céljait. Ez csak azt jelenti, hogy a háború véresebb és rosszabb lesz annál, mint amire korábban számítottunk” – figyelmeztetett Tatyana Sztanovaja politikai elemző.

Amerikai és európai hírszerzési tisztviselők ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy Oroszországnak vannak-e erőforrásai egy új, nagyszabású offenzívához, még azután is, hogy tavaly ősszel további háromszázezer katonát mozgósított. Ukrajna szövetségesei eközben fokozzák a fegyverszállításokat, és első alkalommal kerül sor páncélozott járművek szállítására, amelyek segíthetnek az ukrán csapatoknak áttörni az orosz vonalakon.

Vlagyimir Putyin már jóváhagyta a hadsereg közel 50 százalékos bővítésére vonatkozó terveket a következő néhány év során, új erőket telepítve Finnország közelében és Ukrajna megszállt régióiban. Az iskolák és egyetemek újraindítják a katonai kiképzőtanfolyamokat, miközben a háborús előkészületek átjárják a társadalmat – olvasható a Bloomberg cikkében.

Putyin továbbra is szilárdan hisz Oroszország győzelmében

„Az eddigi eredmények lesújtók, mert Oroszország nem volt eléggé felkészült. Ez egy elhúzódó háborúvá vált, és Oroszországnak még nincs elég embere vagy felszerelése ahhoz, hogy ezt megvívja. Moszkva célja, hogy megállítsa az ukrán ellentámadást, és meg akarja hiúsítani a Nyugat azon törekvését, hogy katonai fölényre tegyen szert" – nyilatkozta Szergej Markov, a Kremlhez közel álló politikai elemző.

NÉHÁNY BENNFENTES AZT ÁLLÍTJA, VLAGYIMIR PUTYIN TOVÁBBRA IS BÍZIK ABBAN, HOGY HADSEREGE KÉPES LESZ GYŐZELMET ARATNI – MÉG HA EZ HATALMAS ÁLDOZATOKKAL ÉS PUSZTÍTÁSSAL IS JÁR –, AMI ARRA UTAL, HOGY FÉLREÉRTI A NYUGAT ELKÖTELEZETTSÉGÉT AZ AGRESSZIÓ VISSZASZORÍTÁSA IRÁNT.

Az amerikai és európai katonai tisztviselők most attól tartanak, hogy a konfliktus hamarosan az első világháborúhoz hasonló tüzérségi harcba torkollhat, nagyrészt megmerevedő frontvonalakkal – ez a forgatókönyv a nagyobb népességű és hadiiparú Oroszországnak kedvezhet.

Moszkva még sokáig tudja finanszírozni a háborút

„Hacsak nem változik valami, akkor egy olyan kimerítő háború elé nézünk, amire az első világháború óta nem volt példa. Most mindkét fél úgy véli, hogy az idő az ő oldalán áll, Vlagyimir Putyin biztos benne, hogy vagy a Nyugat, vagy Ukrajna inkább előbb, mint utóbb, de belefárad a konfliktusba” – vélekedett Andrej Kortunov, a Nemzetközi Ügyek Oroszországi Tanácsának elnöke.

Miközben a szankciós nyomás újabb hulláma – különösen az orosz olajexportra kivetett árplafon – nem jött jól a Kremlnek,  eddig semmi nem befolyásolta Vlagyimir Putyin képességét a háború finanszírozására. Oroszország még mindig hozzáfér a milliárdos jüantartalékokhoz, amelyeket nem érintenek a szankciók, ezek a közgazdászok szerint akár 2-3 évig is segíthetnek áthidalni a költségvetési hiányt.

„Ebben az évben nagyon-nagyon nehéz lenne kiűzni az orosz erőket Ukrajna területéről. De úgy gondolom, hogy a nap végén ez a háború, mint sok háború a múltban, a tárgyalóasztalnál ér véget” – mondta Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke. (Index)