h i r d e t é s

10 bosszantó kártevő, ami szívesen beköltözik az otthonunkba nyáron

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

10 bosszantó kártevő, ami szívesen beköltözik az otthonunkba nyáron

2022. július 21. - 16:37

A nyári időszakban szaporodásnak indulnak az ízeltlábú rovarok és a rágcsálók is. Természetes ellenségeik, mint a madarak, sünök, békák és gyíkok nem biztos, hogy ugyanekkora tempóval jelennek meg környezetünkben, így a rémisztő, csípő, kártékony kis élőlények nagy elánnal beköltöznek az otthonunkba. Amellett, hogy zavaró a jelenlétük, egészségügyi kockázatokat is jelenthet a család számára, gondoljunk csak például a legyekre, melyek beköpik az ételünket.

Jobb minél előbb tenni ellenük, ha nem akarjuk, hogy a lakás vagy ház zegzugaiba is tanyát verjenek. Egy előrehaladott kolónia esetén már csak a szakemberek nyújthatnak hatékony segítséget, de amíg elvétve jelentkezik 1-1 kártevő, addig magunk is szembeszállhatunk velük.

Mit tehetünk a betelepülő kártevők ellen?

Hiába vagyunk rendszeretőek és tartjuk tisztán a környezetünket, vagy szereltük fel a nyílászárókat szúnyoghálóval, mindig lesz olyan ízeltlábú, ami megtalálja az utat a bejutáshoz. Nem beszélve a legapróbb hangyákról, akik simán közlekednek a hajszálrepedések között. A szelíd megoldás mindig az élőlény élve elfogása és szabadba visszajuttatása, de sokak egyáltalán nem akarnak humánusak maradni, amikor már az idegeikre mennek ezek a lények.

Muslicák és legyek

A kis szárnyasok közül a muslicák elég ártalmatlanok, és szinte hihetetlen, de mindig megjelennek, ha gyümölcs van az asztalon. A semmiből kerülnek elő. Annyira aprók, hogy összefogni sem lehet őket, ezért, akit zavar a muslicák jelenléte, annak egyetlen megoldás a muslica csapda beszerzése lehet. Nem érdemes vegyszerekkel fújkálni őket, ugyanis könnyen az élelmiszereinkre kerülhet a kemikália.

Ugyanez igaz a legyekre is. A légyfélék sajnos már sokkal kártékonyabbak, mert beköpik az elől hagyott ételt és ezzel fertőzést terjeszthetnek. Próbáljuk manuális módon likvidálni őket, vagy tehetünk ki légyfogó papírt is.

Darazsak, méhek, dongók

Fontos leszögezni, hogy bármennyire is félünk tőlük, ezek az állatok nem kártékonyak, sőt! Csak végső esetben szabad elpusztítani őket, tegyünk meg mindent, hogy kitereljük a lakásból. A méhek és darazsak fontos alappillérei az ökoszisztémának, nélkülük minden összeomlana.
Ha valaki allergiás a csípésükre, kérjen segítséget és messziről kerülje el őket. Otthon pedig tartsunk antihisztamin tartalmú gyógyszert, ami csípés esetén azonnal vegyünk be!

Szúnyogok

Talán a legirritálóbb rovarok mind közül, dünnyögésük miatt nem tudunk elaludni, csípésük pedig fájdalmas is lehet. Számtalan módja van a távoltartásuknak, kezdve a vegyszermentes elektromos riasztókkal, a szúnyogriasztó tapaszokon keresztül a hagyományos krémekig és lapkás riasztókig. Ügyeljünk arra, hogy a kertben, teraszon ne hagyjunk sosem nagyobb edényt vízzel, mert ebbe belepetéznek és hamarosan kikel az utánpótlás.

Hangya

Nagyon bosszantó, amikor megjelennek a lakásban ezek az apró, kiirthatatlannak tűnő kártevők, felmásznak mindenhova, ellepnek mindent. Sokan próbálkoznak sóval, szódabikarbónával vagy sütőpor szórásával, de ennél garantáltan hatékonyabbak a hangya csapdák és a hangyairtó-csomagok, amely után garantáltan vége az inváziónak.

Bolha

Ha házi kedvencekkel élsz együtt, megeshet, hogy bolhákat visznek be a lakásba. Házilag is viszonylag probléma nélkül felléphetsz ellenük. Egy alapos nagytakarítás után minden négyzetcentimétert kezeljünk bolhaírtó anyaggal, és ne felejtsük el a kutyát vagy macskát sem lekezeli, természetesen csak és kizárólag állategészségügyi készítménnyel! A legjobbak a bőrön át felszívódó spot on-ok.

Kullancs

A vérszívó csáprágósok a bozótos, cserjés élőhelyek alsó részéből kapaszkodnak fel ránk vagy kis kedvenceinkre, majd befúrják magukat a bőrbe, ráadásul észrevétlenül.
Nemcsak egy parkban vagy erdőben szedhetőek össze, már ott vannak a kertekben is.

A kullancsok nyála betegség terjesztő baktériumokat tartalmazhat, ilyen a Lyme-kór, az agyvelő- illetve agyhártyagyulladás. Házi állatok esetén szintén a riasztó spot on-ok jöhetnek szóba, míg magunk egy-egy kirándulás alkalmával figyeljünk a zárt lábbelire és zoknira, használjunk kullancsriasztó spray-t, a túra után pedig vizsgáljuk át minden résztvevő testét! Ha kullancsot találunk, patikában kapható kullancscsipesszel távolítsuk el, majd pár napig figyeljük a csípés helyét. Ha változás áll be, növekszik a bőrpír vagy bármi rendelleneset észlelünk, azonnal forduljunk háziorvoshoz!

Poloska

A poloskáknak több faja is él hazánkban, a lakásokba befészkelő “büdős bogár” a szaga és mérete miatt is riasztó. Ősszel lepetézik a repedésekbe, nyárra pedig előbújnak az új egyedek. Akár az autónk belsejébe is tanyát verhetnek. A kitines bogarak sajnos nem is őshonosak, ellentétben a gyümölcsösökben élő, bogyómászó társaiktól.
Ha nem félünk tőlük, összegyűjthetjük és kiebrudalhatjuk a lakásból, de ahhoz, hogy ne jelenjenek meg újra, muszáj kiírtani őket.

Ha úgy érezzük, nem boldogulunk a kártevő mentesítéssel, keressünk fel szakembert, kérjünk online segítséget, és mindig válasszunk olyan webshopból kártevőirtó termékeket, melyek igazán otthon vannak a témában, és mindenféle kártékony élőlény ellen segítséget tudnak nyújtani!


Kommentelne? Kattintson ide!