h i r d e t é s

1004 hektár a parlagfűvel fertőzött terület, miközben az allergiások száma minden évben húszezerrel nő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

1004 hektár a parlagfűvel fertőzött terület, miközben az allergiások száma minden évben húszezerrel nő

2020. augusztus 17. - 07:40

A parlagfűszezon hazánkban több mint kétmillió, allergiától szenvedő magyar mindennapjait nehezíti meg, ráadásul az allergiások száma minden évben húszezerrel nő.

A parlagfű nagyon jól képes alkalmazkodni Magyarország időjárási viszonyaihoz, és már nálunk is megjelent egy korábbi virágzású alfaja, amely megfelelő időjárási körülmények fennállása esetén akár július elseje előtt is képes virágozni. Ezért egy éve változott a parlagfű elleni védekezési kötelezettségről szóló jogszabály, ami szerint a földtulajdonosoknak egész évben gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről.

Amennyiben ez nem történik meg, a megyei kormányhivatal közérdekű védekezést rendelhet el, a földtulajdonossal szemben pedig növényvédelmi bírságot szab ki, ha a parlagfű már virágbimbós vagy annál fejlettebb állapotában van, és mérlegeli a büntetés mértékét illetően a fertőzött terület nagyságát, illetve a parlagfűvel való felületi borítottságot is.

A Nébih Magyar Nemzetnek adott válasza szerint az állami területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés, de ez nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. Idén a Parlagfű-bejelentő rendszeren keresztül több elhanyagolt önkormányzati területet jelentettek az illetékes hatóságoknak.

Külterületen augusztus 13-ig 978 helyszíni ellenőrzés történt, amiből 683 terület, azaz 1004 hektár volt parlagfűvel fertőzött. A fertőzött földeken eddig 173 terület, azaz 218 hektár esetében rendeltek el közérdekű védekezést. A legtöbb helyszíni ellenőrzést Csongrád-Csanád és Pest megyében végezték. A legtöbb lakossági bejelentés külterületre vonatkozóan Pest megyében érkezett.

Mivel Budapesten, belterületen kisebb a zöldfelület aránya, kevesebb a bejelentés is. Belterületeken jellemzően inkább az egyéb gyommal fertőzött, gazos területek, elhagyott kertek, szőlők elgyomosodása a jellemző. (agroinform.hu)