h i r d e t é s

13 milliárd forintot tesz a magyar állam a Hungaroring Zrt.-be, közben egy osztrák cég milliárdokat vesz ki belőle

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

13 milliárd forintot tesz a magyar állam a Hungaroring Zrt.-be, közben egy osztrák cég milliárdokat vesz ki belőle

2019. július 16. - 15:19

 

A céget vezető Gyulay Zsolt teljes fizetési csomagja mindennel együtt 55 millió forint.

Hungaroring - Fotó: H. Szabó Sándor

A G7 arról írt, hogy évente több mint 10 milliárd forintot tesz a magyar állam a Hungaroring Zrt.-be, közben viszont egy osztrák cég milliárdokat vesz ki belőle.

A Forma-1-es versenyek szervezésével és a mogyoródi versenypálya fenntartásával foglalkozó cég az állami támogatás nélkül durván veszteséges lenne, tavaly már az összes jegybevétel 71 százaléka, több mint 13 milliárd forint állami támogatás volt.

A jegyeladást az osztrák jogelőddel rendelkező Ostermann Kft. végzi 1993 óta, ami minden évben verseny nélkül kapja meg az évi több milliárdos állami munkát, a hatályos törvényekkel szembemenve közbeszerzés nélkül.

A cég tulajdonosai, az osztrák Gerstl und Frank GmbH-n keresztül Gerstl Péter és Frank Tamás két évtizedig, az elmúlt pár évben bekövetkezett halálukig voltak a Hungaroring Zrt. igazgatóságának tagjai, utánuk a bécsi és a magyar cég ügyvezetését is Ariane Frank-Meulenbelt vette át, aki 2018 nyarán a Hungaroring Zrt. igazgatósági tagjává is vált, vezetőként a cég szerződéseiről is dönt. A 100 százalékban állami cég egyik igazgatósági tagja a cég legnagyobb piaci partnerének résztulajdonosa és ügyvezetője is, és még fizetést is kap.

A G7 azt írja:

„Az Ostermann Kft. 2010 és 2018 között 12,5 milliárd forint megbízást kapott, szinte kizárólag a Hungaroringtől. Ebből 2,4 milliárd adózott profitot tettek el a tulajdonosok, tehát 19 százalékos profitrátával dolgoztak.”

A Hungaroring Zrt. állítólagos nagy turisztikai hatásáról sincs semmilyen gazdasági elemzés. (444.hu)


 

h i r d e t é s