h i r d e t é s

1993-as struktúrára épül majd a nemzeti egészségprogram, amitől Kásler Miklós a javulást várja

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

1993-as struktúrára épül majd a nemzeti egészségprogram, amitől Kásler Miklós a javulást várja

2018. augusztus 03. - 19:58

Látványos eredményeket pedig csak a 2030-as évekre ígér a miniszter. - írja a magyarnarancs.hu.

Illusztráció: Kálmándy Ferenc Fotó: MTI

A kormányzati szereplőket mindig keresztkérdés nélkül kérdező Magyar Időknek beszélt az új népegészségügyi programról Kásler Miklós, aki szerint a programmal az a céljuk, hogy javuljon a magyar lakosság egészségi állapota, várható élettartama és életminősége, valamint csökkenjen a népbetegségek miatti halálozás.

Kásler még azt is elmondta, hogy „rekordgyorsasággal” készül a program, amely a nemzeti nevet kapta, és amely szerinte „széles körű szakmai és társadalmi konszenzuson alapul”, bár az nem derült ki, ez mit is takar pontosan.

Az viszont igen, hogy az egészségprogramok a Nemzeti Rákellenes Program struktúrájára fognak épülni, amelyet 1993-ban éppen Kásler irányításával az Országos Onkológiai Intézet állított össze, és amely a cikk szerint „a WHO irányelveinek egyik alapmunkájává vált”.

Ám Kásler szerint a népegészségügyi program eredményei tizenöt-húsz éven belül lesznek látványosak, szerinte ugyanis hosszú távban kell gondolkodni, nem négyéves politikai ciklusokban. Ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, aki a miniszterelnöki székfoglaló beszédében azt mondta, 2030-ig tervez.

magyarnarancs.hu