h i r d e t é s

2023-tól változnak az érettségi vizsgakövetelmények

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

2023-tól változnak az érettségi vizsgakövetelmények

2021. december 28. - 15:22

 

A lexikális tudás helyett jobban előtérbe kerül az egyéni kreativitás és az aktív problémamegoldás.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

Változnak az érettségi vizsgakövetelmények – erről a Magyar Nemzetnek beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás „a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást”.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, ez a Magyar Nemzet szerint „magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is”. Új vizsgakövetelmények lesznek a vizuális kultúra tárgy esetében is – digitális eszközhasználat, technikai kép, videó –, a középszintű vizsgán pedig nem lesz írásbeli vizsga, helyette portfóliót kell összeállítani a vizsgázóknak.

A magyar nyelv és irodalom vizsgában annyi az újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek, a történelem vizsgánál pedig a tantervhez igazodva növekszik a magyar történelem aránya, illetve korszakonként egyesítik a magyar és az egyetemes történelmet.

Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek azt mondta, gyakorlatilag a Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervhez igazították az érettségi követelményrendszert. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s