h i r d e t é s

220 millió maszkot akart eladni egy csaló 2 millió dollárért

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

220 millió maszkot akart eladni egy csaló 2 millió dollárért

2020. április 01. - 17:24

 

Zsigeri üzleti érzékenység, embertársaink iránt érzett felelősségérzet vagy a haszonszerzés mindenáron való kiaknázása?

Fotó: Marosfalvi, Rendőrség

Egy pénzember 220 millió darabot akart venni, üzleti partnere viszont kihasználta volna nagyszabású terveit, ha a zsaruk közbe nem lépnek. - írja a police.hu

Kacifántos történetről ír a rendőrség:

Az ipari mennyiségű védőmaszkot megvenni kívánó, venezuelai származású károsult előzetes tárgyalások után Budapest belvárosában várta az állítólagos eladó Hondurasból hazánkba települt megbízottját az üzlet megkötésére. A nagyléptékű adásvétel részleteinek megbeszélése és a tervezett tranzakció így került az V. Kerületi Rendőrkapitányság zsaruinak látókörébe.

– A sértett március 13-án tett bejelentést nálunk, és vázolta: szerinte nem jó irányba mennek egy nagyon sok milliós üzlet dolgai, csalást sejt a háttérben – tájékoztatott Sallai Albert zászlós, nyomozó. – A férfi előadta nekünk, hogy egy internetes kereskedési oldalon akadt rá egy hirdetésre, amiben megítélése szerint az egyik hirdető kedvező áron kínált szájmaszkokat. Telefonon felvette a hirdetővel a kapcsolatot, majd elektronikus levelezés útján megalkudtak 100 millió darab N95 and 3PLX és 120 millió darab 3M típusú egészségügyi arcmaszk adásvételében hozzávetőleg 2 millió dollár értékben. A vevő március 3-a és 5-e között több részletben mintegy 100 ezer dollárnyi előleget át is utalt a neki megadott bankszámlaszámokra, német és lengyel pénzintézetekhez. A fennmaradó összeg kifizetése előtt azonban látni szerette volna az áruját, ezért utazott Magyarországra. Egy Kristóf téri étteremben beszélték meg a találkozót a hirdetés alapján a mennyiséget nyíregyházi üzemében legyártó tulajdonos képviselőjével.

A március 12-i találkozón az eladói részről felbukkanó férfi számára a vendéglátói közeg egyáltalán nem volt idegen környezet. Maga is sűrűn megfordult éttermekben, csakhogy éppenséggel nem csillagászati összegeket érintő bizniszek részeseként. A 35 éves Norlan W. H. ugyanis valójában zöldségpucolóként dolgozott egy pesti pláza éttermének konyháján. Krumplival, vöröshagymával volt napi kapcsolata és érintkezése, egészségügyi gyártókkal, forgalmazókkal és termékekkel azonban semmiféle. Ez utóbbi a találkozás alkalmával nem derült ki. A férfi igyekezett minél hitelesebben eljátszani a kompetens termékmenedzsert, aki ködbe vesző ausztrál főnöke nevében tárgyal. Így belefűzött még egy távoli nációt az ügybe – ismertette az ügy további szálait Sallai Albert zászlós.

– Nem adta olcsón a termékmintát: újabb 27 ezer dollárt kért üzletfelétől. Mint mondta, ennyiért nyitják ki látogatók számára a gyár kapuit – folytatta a nyomozó. – Vagy az üzemlátogatás díját, vagy az addig lerótt összköltségeket azonban már sokallhatta a károsult. Alaposabban utánanézett a mondott gyártónak, és meglepő felfedezésre jutott. Talált egy bejegyzett magyar céget, amelynek cégnyilvántartási adatai első ránézésre megegyeztek az előszerződésben leírtakkal, mutatkozott azonban néhány eltérés. Mindez pedig azt jelentette, hogy a venezuelai vevőjelölt egy nem létező gazdasági szereplővel kezdett üzletelni.

Ekkor szólt nekünk, és tájékoztatott bennünket arról is, hogy még megkérdezésünk előtt egy újabb összejövetelt egyeztetett a másik férfival aznap estére. Kénytelenek voltunk igazodni a kialakult helyzethez: gyors rajtaütést szerveztünk, és értesítettük a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi bevetési osztályát (BBO), és támogatást kértünk az intézkedéshez. A találkozóra tartó Norlan W. H.-t a megjelölt étterem közelében elfogtuk, és előállítottuk rendőrkapitányságunkra, ahol kihallgattuk. Nem volt könnyű dolgunk. A férfi ügyesen próbált manőverezni: amiről feltételezte, hogy nem tagadhatja le, azt elismerte, de teljesen másképp magyarázta a történteket. Hogyne, felvette vele a kapcsolatot a férfi – erről árulkodtak a telefonhívások –, de nem szájmaszkot, hanem veteránautó-flottát akart tőle vásárolni, mivel ő ezek értékesítésében volt jártas. Állítása szerint indultak is volna Kecskemétre, és ő épp új ruhákat vásárolt a Váci utcában az utazáshoz, amikor lecsaptunk rá. A megtörtént átutalásokról érdemi információt nem tudott adni. Arra hivatkozott, hogy a pénzt egy – alighanem kitalált – ausztrál nagyfőnök kezeli. Norlan W. H.-t őrizetbe vettük, és jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk vele szemben eljárást.  

 

Kétmillió dollár

Ez már olyan összeg, amire a világ bármelyik pontján felkapja a fejét zsaru és bűnöző, befektető és újságíró. Ha az ügylet eredetileg tervezett formájában és méretében meg is hiúsult, a szóban forgó, kicsalni kívánt mintegy 600 millió forintos vételárból ténylegesen átutalt 30 millió forintnyi valuta mozgására a hatóságoknak is reagálniuk kellett. A bankok közötti tranzakciók elindultak, és az V. kerületi zsaruk az összeg biztosítása érdekében felvették a kapcsolatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda erőszakos bűncselekmények elleni osztály nemzetközi egységének munkatársával és a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályával. A nemzetközi adatbázisokban azonosították a számlák tulajdonosait, majd külföldi társszervekkel, köztük az FBI-jal együttműködésben tettek lépéseket a varsói és müncheni bankokba megérkező összegek lefoglalása érdekében.

Szilágyi Attila / police.hu


 

h i r d e t é s