h i r d e t é s

2500 tonna moslékot küldtek egy kutyamenhelynek, de illegálisan az egészet disznókkal etették meg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

2500 tonna moslékot küldtek egy kutyamenhelynek, de illegálisan az egészet disznókkal etették meg

2017. június 07. - 12:56

Egy többszereplős csalás leleplezésére a Nébih szakemberei egyszerre 3 helyszínen tartottak ellenőrzést május 29-én Győr-Moson-Sopron és Vas megyében. - írja a 444.hu.

Fotó: portal.nebih.gov.hu Forrás: 444.hu

Kiderült, hogy az állati eredetű melléktermékek visszagyűjtését végző cégtől papíron egy állatmenhelyhez került mintegy 2500 tonna élelmiszer-hulladék, de vélhetően több sertéstelep állataival etették fel azt.

Pedig a gazdasági haszonállatok moslékkal történő etetése szigorúan tilos, mivel annak komoly járványügyi kockázata van, az élelmiszer-hulladék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag, például a klasszikus sertéspestis esetében.

A Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás engedéllyel gyűjtött állati eredetű melléktermékeket. Az élelmiszer-hulladékot áruházakból, kórházakból, közétkeztetőktől és vendéglátóhelyekről szállították el a Dunántúl teljes területén.

A cég tavaly több mint 2500 tonna élelmiszer-hulladékot gyűjtött, amiből csak 24 tonna került legálisan működő ártalmatlanító helyre.

A fennmaradó csaknem 2500 tonna moslék felhasználását papíron egy, az ügyfél elmondása szerint átlagosan 100 fős létszámú kutyamenhely igazolta, de valójában részben az ellenőrzés harmadik helyszínére, egy Vas megyei sertéstelepre szállították.

A sertéstelepen a szakemberek érkezésekor éppen az élelmiszer-hulladék lerakodását végezték.

A telep sem a takarmány beszállítására vonatkozó dokumentummal, sem állomány-nyilvántartással nem rendelkezett, emellett a kötelező állat-egészségügyi mentesítési programokban sem vett részt.

A Nébih azonnal forgalmi korlátozást rendelt el, és előírta a sertések állategészség-ügyi státuszának tisztázását, illetve a moslék elszállíttatását.

Az ügyben érintett összes céggel szemben eljárást indítottak.

A hatóság előzetes számításai szerint az elmúlt években kb. 35-50 sertéstelepre kerülhetett jogszabály ellenesen a moslék.

A Nébih szokásához híven drámai aláfestőzenével mutatta be, mit találtak a telepen:

Forrás: 444.hu

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyar határ melletti megjelenése miatt az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság kiemelt figyelemmel és szigorral fogja megkövetelni és ellenőrizni az élelmiszer-hulladék etetésének tilalmát.

Az afrikai sertéspestisben elpusztult kárpátaljai vaddisznó esetével kapcsolatban ugyanis tovább nőt a kockázata, hogy Magyarországon is megjelenhet az ASP vírusa, ami a sertéságazat valamennyi szereplőjének komoly gazdasági hátrányt okozna.

A betegség hazai megjelenésével egyrészt korlátozzák az EU-ba irányuló élő sertés, sertéshús, sertéshúskészítmények kiszállítását, másrészt a harmadik országok is teljes kereskedelmi tilalmat vezetnek be a sertéshúsra, húskészítményekre. (Nébih)

444.hu