h i r d e t é s

400 praxis üres, a járvány idején az aktív gyerekorvosok 40 százaléka sem praktizálhatott, mert 65 év felettiek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

400 praxis üres, a járvány idején az aktív gyerekorvosok 40 százaléka sem praktizálhatott, mert 65 év felettiek

2020. július 06. - 08:21

 

A pár hónapos kiesés néhány év múlva már nem extra helyzet, hanem a mindennapok napi valósága lehet, ugyanis jelenleg négyszáznál is több tartósan betöltetlen alapellátó körzet van az országban. A helyzet pedig egyre romlik.

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint évek óta „szajkózott” problémák válhatnak most mindenki számára villámgyorsan világossá. - derül ki a Népszava beszámolójából

A lap szerint voltak helyek, ahol a korábbi 5-6 orvos helyett csupán egyetlen szakemberhez lehetett fordulni, de akadt olyan is, ahol egyáltalán nem maradt orvos.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint azok a problémák váltak most mindenki számára villámgyorsan világossá, amiket ők évek óta „szajkóznak”. Elmondása szerint egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka. Nagyon sok háziorvos és házi gyermekorvos ugyanis 60–70 éves, de van, aki már a 80-at is átlépte.

Becslésük szerint öt-tíz éven belül megugrik a pályát koruk miatt elhagyót orvosok száma, így sok helyen egyáltalán nem lesz, aki az alapellátásban gyógyítsa a gyereket, mivel fiatalok nem áradnak erre pályára, így képtelenség feltölteni a megüresedett praxisokat.

A cikkből kiderül, a legnagyobb hiány a vegyes praxisokból van, melyekben felnőtteket és gyerekeket is ellátnak az orvosok.

Az elnök úgy vélekedett: ezek az adatok is alátámasztják, hogy nem lehet abban a struktúrában folytatni az ellátást, ahogy az a járvány előtt működött, azonnali változtatásra van szükség. Erről egy találkozó alkalmával Pintér Sándor belügyminisztert is tájékoztatta, valamint beszámolt neki az egyesület szakmapolitikai elképzeléseiről is. (atv.hu) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s