h i r d e t é s

4,7 milliárdot vesz el a kormány a közmunkásoktól, a TEK és a rendőrség kapja meg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

4,7 milliárdot vesz el a kormány a közmunkásoktól, a TEK és a rendőrség kapja meg

2019. december 19. - 11:22

 

Rendezvények biztosítására kell a pénz az erőszakszervezeteknél. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Rosta Tibor

A friss Magyar Közlönyben fedezte fel a Privátbankár azt a kormányhatározatot, ami szerint a jövő évi költségvetés Start-munkaprogramra, ismertebb nevén közmunkára fordítandó keretéből egy komolyabb összeget irányítanak át a rendőrséghez és a Terrorelhárítási Központhoz. A kormány indoklása szerint a lépésre különféle rendezvények rendészeti biztosítása miatt van szükség.

A lap azt írja, a közmunkaprogram-keretből az intézkedés értelmében a TEK 764 millió forintot, a rendőrség pedig 3,9 milliárdot kap meg, így

összesen 4,7 milliárd forintot csatornáznak át az erőszakszervezetekhez.

A feladat azonnali elvégzésével Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg. A cikk szerint a 4,7 milliárd átcsatornázása beleillik a trendbe, a közmunkára fordítható költségvetési kiadásokat ugyanis a kormány az elmúlt években elkezdte intenzíven lefelé faragni.

Emlékeztetnek: a terület finanszírozásának csúcséve 2016 volt, akkor 340 milliárd volt az előirányzat, ez egy évvel később 325-re csökkent, majd jött a nagy zuhanás, 2018-ra 225 milliárd forintot terveztek be. Idén 180 milliárdot lehetett e célra fordítani, a 2020-as előirányzat pedig már csak 140 milliárd - volt eddig, most 4,7-tel ennél is kevesebb lett.

Jövőre egyébként mintegy 100 ezer személy foglalkoztatását fedezné a kormány a 140 milliárd forintból. Lapunk múlt héten írta meg, hogy a közmunkából kiesők jó része azonban - a kormány reményeire rácáfolva - nem a munkaerőpiacra talál vissza, hanem eltűnik a szegénység bugyraiban. 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s