fbpx 56 évvel a felbocsátása után semmisült meg egy műhold | CIVILHETES

h i r d e t é s

56 évvel a felbocsátása után semmisült meg egy műhold

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

56 évvel a felbocsátása után semmisült meg egy műhold

2020. szeptember 04. - 10:10

 

A NASA OGO-1 műholdját 1964-ben indították el, de csak a közelmúltban hullott vissza a légkörbe.

A NASA OGO-1 műholdjának megsemmisülése

A NASA megerősítette, hogy 2020. augusztus utolsó napjaiban megsemmisült a több mint fél évszázada a Föld körül keringő Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO-1). A műholdat 1964. szeptember 1-én bocsátották fel, az első volt abból az öt misszióból, melyekkel a bolygó mágneses környezetét tanulmányozták. Az űreszköz küldetése 1971-ben ért véget, de egészen mostanáig nem esett le.

Az atmoszféra legfelső rétegeiben található részecskék folyamatosan lassítják az űreszközök sebességét, ez pedig idővel a keringés magasságának csökkenéséhez vezet. Az OGO-1 számára a közelmúltban vált elkerülhetetlenné a zuhanás.

A 487 kilogrammos műhold magyar idő szerint augusztus 29-én 22:44-kor lépett vissza a légkörbe a Csendes-óceán déli része felett. Josh Handal, a NASA szóvivője szerint az űreszköz megsemmisült, zuhanása során senkire sem jelentett veszélyt.

Az OGO-1 az előrejelzésekhez képest 25 perccel korábban tért vissza, így a vártnál keletebbre érte el az atmoszférát. Handal szerint az Tahititől 160 kilométerre lépett be a légkörbe, az eseményt pedig helyiek is látták.

Az OGO műholdakat 1969-ig bocsátották fel, az OGO-1-et leszámítva már mind az öt űreszköz korábban visszahullott. (National Geographic) / szimpatika.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s