h i r d e t é s

7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt

2019. április 24. - 09:39

 

A 2019. július 1-től elérhető kamatmentes, akár 10 millió Ft-os babaváró hitel remek lehetőség a gyermeket tervező fiatal pároknak. 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ráadásul a hitel szabad felhasználású, vagyis lakásvásárlásra, felújításra, autóvásárlásra vagy akár világ körüli útra is költhető a pénz. Van azonban néhány eset, amikor a hitelt nem kaphatod meg, vagy ha meg is kapod, utólag drágává válhat az eredetileg ingyenes konstrukció. - írja a Bankmonitor

A babaváró hitel alapvető célja a gyermekvállalási kedv ösztönzése, ezért olyan szabályokat épített be a jogalkotó, amivel bünteti, ha nem teljesül a kívánt cél. Összegyűjtöttük közülük a legfontosabbakat.

1. „Túl korán” születik a baba

A Babaváró hitel kapcsán kizárólag a 2019. július 1. után született gyermek, vagy az ekkor legalább 12 hetes magzat vehető figyelembe. Az első gyermeknél a kamatmentes hitel visszafizetését 3 évre felfüggesztik, míg a másodiknál újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, plusz elengedik a fennálló tartozás 30%-át. A harmadik gyermeknél pedig elengedik a teljes fennmaradó tartozást.

Bankmonitor tipp: Amennyiben szeretnétek gyermeket 2019. július 1-et követően, akkor a fenti lehetőségekkel (törlesztés felfüggesztés, hitelengedés) még élhettek az esetükben. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelszerződést 2022. december 31-ig tudjátok megkötni!

2. 5 éven belül nem születik meg a baba

Amennyiben 5 éven belül nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetnetek, a hitel pedig a hátra lévő időre piaci kamatozásúvá válik. Fontos, hogy a szankciók (kamatkedvezmény visszafizettetése, hitel piaci kamatozásúra alakítása) alól az sem jelent felmentést, ha igazolható egészségügyi probléma miatt nincs gyermek, vagy ha a szülés orvosilag ellenjavallott. Ez utóbbi esetekben azonban méltányossági kérelmet lehet benyújtani, pozitív elbírálás esetén pedig a kamattámogatást nem egy összegben, hanem 24 havi részletfizetéssel lehet visszafizetni.

3. Ha a feleség betöltötte a 41. életévét

A babaváró hitel egyik feltétele, hogy a feleség az igénylés időpontjában idősebb legyen 18 évesnél, illetve nem töltse be a 41. életévét. A férj esetében nincs ilyen megkötés.

4. Ha elválik a házaspár a futamidő alatt

Amennyiben a hitel futamideje alatt a házasság felbomlik, akkor ugyancsak egy összegben kell visszafizetni az addigi kamattámogatást, a hitelt pedig piaci kamattal kell a továbbiakban visszafizetni. A babaváró hitel maximális futamideje 20 év, így ezt a megkötést azért érdemes komolyan venni!

5. Negatív KHR listán szerepel a házaspár bármelyik tagja

Akik abban reménykedtek, hogy ebből a kamatmentes hitelből tudják majd rendezni problémás tartozásaikat, azok számára rossz hír, hogy nem kaphatják meg a babaváró hitelt azok, akik szerepelnek a nem teljesítő adósokat tartalmazó KHR listán.

6. A házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyar lakcímmel

Amennyiben a babaváró hitel futamideje alatt bármikor fennáll az a helyzet, hogy a házaspár egyik tagjának sincs magyarországi lakcíme, akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett támogatást pedig 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

7. Ha a házaspár egyik tagja meghal

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a hitel csak 6 hónappal ezt követően alakul át piaci kamatozásúra, viszont a korábban igénybe vett kamatkedvezményt utólag nem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a türelmi idő újra kezdődik.


 

h i r d e t é s