h i r d e t é s

A BBTE biológusai kiderítették, hogy a társas életmódnak nincs hatása az öregedésre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A BBTE biológusai kiderítették, hogy a társas életmódnak nincs hatása az öregedésre

2021. március 10. - 14:33

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete a közösségi médián üdvözli, hogy munkatársai egy jelentős nemzetközileg elismert tudományos szaklapban közöltek egy tanulmányt, amelyben empirikus kutatások eredményeivel cáfolták azt a bevett elméleti álláspontot, mi szerint a társas élőlények lassabban és később öregednének.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Intézetünk munkatársai cikket közöltek a nagy presztízsű Philosophical Transactions of the Royal Society B-ben, amely a legrégebbi tudományos szaklap. A 36 madárfajon és 101 emlősfajon alapuló összehasonlító vizsgálatban azt az elméletet ellenőrizték, miszerint a társas életet élő fajok később és lassabban öregednek”– írják.

A bejegyzés megemlíti, hogy a kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nagyobb testméretű és lassú életritmusú fajok (lassabb ivarérés, hosszabb élettartam) esetében az öregedés későbbi életkorban kezdődik és lassabb az öregedés üteme, és – az elmélettel ellentétben – ez egyformán igaz a szociális és aszociális fajokra is. Tehát a társas életmódnak nincs különösebb előnye az öregedés szempontjából.

A Philosophical Transactions of the Royal Society tudományos lap első példánya 1665. március 6-án jelent meg Londonban, Henry Oldenburg – egy német származású teológus, természetfilozófus – szerkesztésében. Az akkoriban használatos természetfilozófia lényegében közel áll a mai értelemben vett természetudomány fogalmához. A Királyi Társaság lapja mai napig egyik legjelentősebb tudományos lap.

A most közölt tanulmányt – Is degree of sociality associated with reproductive senescence? A comparative analysis across birds and mammals – Vágási I. Csongor, Vincze Orsolya, Pap L. Péter, Jean-François Lemaître, Victor Ronget és Jean-Michel Gaillard jegyzi. (Transindex)