h i r d e t é s

A befektetési alapok hatalmas árzuhanásra készülnek – mi várható most a tőzsdepiacon?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A befektetési alapok hatalmas árzuhanásra készülnek – mi várható most a tőzsdepiacon?

2021. február 11. - 18:35

 

2020 a szélsőségek éve volt sok szempontból, többek között a tőzsdepiacon is. A tavalyi év elején mindenkori rekordok dőltek meg a tőzsdén, és az eddigi egyik legerősebb bikapiacával indult az év. 

Ezt egy törtélelmi mélypont törte meg februárban, majd nyárra ismét visszaemelkedett a piac, és év végéig meg sem állt a növekedés. 2020-ban az S&P 500 16%-ot emelkedett, ami meghökkentő ahhoz képest, hogy medvepiaccal indult az év a pandémia kirobbanását követően. 2021 is meglepetésekkel indult: január végén az egész világ Wall Streetet figyelte, ahol a Reddit közössége megmentette a GameStop részvényeket a befektetési alapok shortolásától, és a Wall Street csatatérré alakult. Mire számíthatnak azok, akik 2021-ben a részvény kereskedés online formáját választják?

A befektetési alapok (vagyis a hedge fundok) 2021 elején árzuhanásra és tőzsdei korrekcióra készültek, a budapesti tőzsdén januárban megindult a korrekció. Befektetési alapok elemzői valószínűnek tartják a korrekció folytatását az első negyedévben. Több tendencia is erre utal: a Bank of America szerint januártól elkezdték a tőzsdeindexek tesztelni a felfelé irányuló árcéljaikat, illetve az év eleje történelmileg is általában gyenge időszak a tőzsdén, az elmúlt 100 évre visszavezetve február a leggyengébb hónap a tőzsdén. A tőzsde szezonális gyengesége mellett az év eleji eladási és hívási arány önelégültséget sejtetett a befektetők körében, ami általában a piaci csúcsok közeledtét jelzi. A fentiek miatt a befektetési alapkezelők nagy árzuhanást vízionálnak 2021 elejére, amire érdemes lehet a befektetőknek odafigyelni.

Mire számíthatnak a befektetők az év hátralevő részében?

A befektetési alapok kezelői közül bár sokan év eleji árzuhanásra készülnek, optimistán tekintenek az év hátralevő részére. Jason Donville, a torontoi Donville Kent Asset Management befektetési alap vezetője szerint 2021 alapvetően nagyon pozitív év lesz a tőzsdepiacon, és arra készülnek, hogy az év második felére robbanásszerűen fog megugrani az igény a turizmus szektor iránt. Tavaly a turizmus sínylette meg leginkább a pandémiát, a teljes iparág háromnegyede omlott össze.

Más befektetési alapoknál, például a Valent Asset Managementnél az energiaszektor fellendülésére számítanak. A portfólióelemzőjük, Jay Tatum szerint erősen helyre fog állni az energiaszektor, valószínűleg meghaladva a hisztorikus értékeket. 2020-ban az amerikai energiaszektor 37.3%-ot esett, viszont 2021 a fellendülés éve lehet. Elemzők szerint amint az emberek visszatérnek az irodákba, az üzemanyag iránti kereslet ismét megnő.

Szintén erős emelkedést vízionálnak a tech szektorokban, az e-kereskedelmi szektor például szárnyalt 2020-ban: a Shopify és a Lightspeed több, mint 200%-os növekedést produkált, de sok más online kereskedéssel foglalkozó vállalat is hatalmasat ugrott tavaly, és ez a trend várhatóan folytatódik idén is. Nagy reményeket fűznek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szektorokhoz is, de például az 5G befektetéseknek is nagy jövőt jósolnak.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a legképzettebb tőzsdei szakértők és a befektetési alapok vezető elemzői sem tudják biztosra megmondani, hogy hogyan fog alakulni a piac, és mely szektorok fognak fellendülni. Jó példa erre a Gamestop, amit a Redditen összzefogó kisbefektető átlagemberek mentettek meg az alapkezelők shortolásától – ezzel ellenmenve minden spekulációnak.

Mit jelenthet mindez az átlag befektetőnek?

A rövidebb távon gondolkodó tőzsdei befektetőknek érdemes lehet minél több készpénzt felhalmoznia annak érdekében, hogy ha eléjük tárul egy jó befektetés lehetősége, akkor be tudjanak szállni. Érdemes folyamatosan figyelemmel követni a piaci trendeket, hiszen napról napra változhat a piac, mindig változhatnak a lehetőségek. Fontos a lehetőségek szerint a legtájékozottabbnak lenni, és tisztában lenni a piac alakulásával, hogy azonnal tudj lépni, amint eléd tárul egy jó befektetési alkalom.

A hosszútávú befektetőknek jó stratégia lehet, ha piaci helyzettől függetlenül folyamatosan befektetnek a piacba, hiszen hosszútávon (több évtized alatt) ki fognak egyenlítődni a különbségek. Hosszútávon kevésbé számít, ha valaki épp medve-vagy bikapiacon száll be, hiszen a folyamatos befektetéssel kikerülhető, hogy a piac ingadozásai komoly befolyással legyenek a megtérülésre.

Mindenkinek, aki online szeretne részvényt vásárolni, fontos továbbá, hogy a számára legmegfelelőbb online kereskedési platformot és részvénykereskedési számlát találja meg és válassza ki. Érdemes lehet időt szánni rá, hogy megtaláld a számodra megfelelőt, hosszútávon sok fejfájástól kíméled meg magad, ha megtalálod a számodra ideális platformot.


 

Kommentek

h i r d e t é s