h i r d e t é s

A Belorusz Atomerőmű 2. blokkja már saját energiát használ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Belorusz Atomerőmű 2. blokkja már saját energiát használ

2020. április 03. - 16:47

 

A Belorusz Atomerőmű 2. blokkja esetében megkezdődött a saját igényhez szükséges villamosenergia-ellátás

A kép illusztráció! - Forrás: Twitter

2020. március 31-én az első 10 kilovoltos hálózati szakaszt feszültség alá helyezték a Belorusz Atomerőmű második blokkján, amelyet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern épített Osztrovecben. A szokásos eljárás szerint, az feszültség alá helyezés megkezdése kulcsfontosságú jelentőségű esemény az atomerőművek építésekor.

Az első, 72 órán át tartó, megszakítás nélküli teszt üzemmódban a szakemberek megvizsgálják a kiegészítő transzformátor teljesítményét. Ha bebizonyosodik, hogy működése megfelel a tervezéskor meghatározott jellemzőknek, akkor a villamos energiát elosztják a blokk további rendszerei számára.

"A blokkot normál üzemmódban szakaszosan csatlakoztatják az energiaellátási rendszerhez" – magyarázta el Alekszej Kononyenko, az Belorusz Atomerőművet kivitelező ASZE Mérnöki Vállalat építési igazgatója. "Először a villamos energiát termelő rendszereket helyezik feszültség alá, ezt követően osztják szét az egyes rendszerek között az áramot azok egyéni igénye szerint, beleértve a biztonsági rendszereket, a primerkört és a gépházat is." 

Miután a blokkot villamos energiával látták el, a szakemberek megkezdhetik annak teljes körű üzembe helyezését. 

"A rendszerek összekapcsolása után a szakemberek elkezdhetik üzembe helyezni a vezérlő és irányító rendszereket, a szünetmentes tápegységeket, a tűzoltó rendszereket és egyéb berendezéseket" – mondta Vitalij Poljanyin, az ASZE Belorusz Atomerőmű építésének alelnök-igazgatója. "Ezenkívül a rendszerek feszültség alá helyezése ugyancsak feltétele a turbina tesztelésének és lehetővé teszi a reaktor áramlási viszonyainak a tesztelését is.

A Belarusz Köztársaságban lévő Osztrovec mellett épülő Belorusz Atomerőmű két, VVER-1200 típusú blokkot foglal magában, összesen 2400 MW villamos teljesítményt képviselve. Az első belorusz atomerőmű esetében az orosz 3+ generációs blokktípust választották, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági követelményeinek és ajánlásainak. A két új blokk üzembe helyezése 2020-ban, illetve 2021-ben várható. 

Mihail Mihagyuk, Belarusz energetikai miniszterhelyettese februárban a Respublika című lapnak elmondta, hogy az 1. blokk esetében már végéhez közelednek az üzembe helyezést megelőző tesztek, a 2. blokk pedig már 70 százalékos készültségű.


 

Kommentek

h i r d e t é s