h i r d e t é s

A bulizó fiatalok lehetnek a felelősek a koronavírus-járvány intenzitásának hirtelen megemelkedéséért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A bulizó fiatalok lehetnek a felelősek a koronavírus-járvány intenzitásának hirtelen megemelkedéséért

2020. augusztus 09. - 15:50

 

A pandémia ellen harcoló egészségügyi hatóságok elmondták, egy nem várt problémával szembesültek az elmúlt hónapokban, mégpedig azokkal a fiatalokkal, akik egyszerűen fittyet hányva a közösségi távolságtartás szabályaira szinte szabadon terjesztik a COVID-19 kórokozóját a világon.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Miközben az északi féltekén sorra lazítottak a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseken, és hosszú karanténidőszak után újranyitották a szórakozóhelyeket és a kocsmákat, egyre többen érezték úgy, hogy be kell pótolni a bulizásmentes napokat.

Ez még talán nem lenne akkora gond, viszont olyan helyeken is újraindult az éjszakai élet, ahol még komoly korlátozások vannak életben – hiába tartanak zárva a bárok és a vendéglátóipari egységek, a strandokon, a parkokban és az utcákon tartják meg a bulikat.

Jó példa lehet erre a manchesteri illegális rave-party, ahol több ezren tomboltak, vagy a párizsi Bois de Vincennes parkban spontán megszervezett technó buli, amelyen áramgenerátorral biztosították a DJ és a keverőpult energiaellátását.

Természetesen az alkohol- és a drogfogyasztás sem maradhat el, melyeknek következtében sokan leveszik a maszkjukat, és mit sem törődve a koronavírus veszélyeivel úgy viselkednek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

A rendőrség rutinszerű rajtaütésekkel próbálja megakadályozni ezen szabadtéri rendezvények megtartását, sajnos kevés sikerrel. A WHO és a német Robert Koch Intézet is arra buzdítja a fiatalokat, hogy próbáljanak meg racionálisabban gondolkodni, hiszen felelőtlen viselkedésükkel nemcsak saját magukat, hanem idősebb szeretteiket veszélyeztethetik.

Kanadában a legtöbb újonnan regisztrált koronavírus-páciens 39 évnél fiatalabb, de nincs ez máshogy például a svájci Genf városában sem, ahol az elmúlt két hétben azonosított fertőzöttek 40-50%-a az éjszakai klubokban való bulizások után kapták el a betegséget.

Spanyolországban komolyabban kezelik a helyzetet, ugyanis a híres ibizai szórakozóhelyeket a mai napig zárva hagyták, mivel a még mindig életben lévő szabályok értelmében továbbra is tilos 300 főnél nagyobb eseményeket megrendezni.

Vannak szakértők, akik úgy gondolják, inkább hagyni kéne a huszonéveseket partizni, mivel ebben az esetben hamarabb kialakulna a nyájimmunitás köztük, egyetlen gondot csak az jelentené, hogy a hozzátartozóikat nem biztos, hogy meg tudnák védeni. (liner.hu)


 

h i r d e t é s