h i r d e t é s

A CEU Kuratóriuma támogatja, hogy Bécs Steinhof területén alakítsák ki a CEU jövőbeli kampuszát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A CEU Kuratóriuma támogatja, hogy Bécs Steinhof területén alakítsák ki a CEU jövőbeli kampuszát

2020. március 31. - 18:01

 

A CEU Kuratóriuma egyhangúan támogatta, hogy 2025 után a CEU állandó otthona a Steinhof Otto Wagner területén, Bécs 14. kerületében legyen. 

A CEU Bécsben - Forrás: CEU

A Kuratórium arra kérte a CEU vezetőségét, hogy 2020 júniusáig folytassa le a szerződéshez szükséges tárgyalásokat Bécs városvezetésével. 

A CEU 35000 négyzetméternyi ingatlant alakít át tantermi és irodai használatra. Bécs városa és partnerei további területek fejlesztésével 1500 diák elszállásolását teszik majd lehetővé a kampuszon, illetve kialakítanak egy olyan egyetemi központot, amely osztrák és nemzetközi kutatóközpontok, és egyetemi tanszékek otthona lesz majd. 

„Ez egy történelmi döntés az egyetem számára.” – mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke. „Otto Wagner Steinhof épületkomplexuma lenyűgöző alkotás, amelynek kulturális és történelmi szempontból is jelentősége van a város számára. A CEU célja, hogy hosszútávú együttműködést építsen ki a helyi közösséggel és a várossal. Szépségét, léptékét, és sokrétű történetét ismerve nem törekedhetünk kevesebbre, mint hogy a területet a kutatás, a tanulás, az oktatás, a művészetek és a kultúra nemzetközi központjává tegyük.” 

Michael Ludwig, Bécs polgármester örömmel fogadta a döntést. „A történelmi Steinhof kórház területe, és az Otto Wagner által tervezett épületkomplexum a tökéletes helyszín a CEU számára. Sok időt és erőfeszítést fektettünk abba, hogy ez az álom valóra váljon. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a CEU Bécset választotta. A döntés megerősíti Bécs pozícióját a németül beszélő régió kiemelkedő kutatási és tudományos központjaként.” 

Az egyetem Bécs városával folytatott tárgyalásait vezető Liviu Matei rektorhelyettes hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a tárgyalásokat júniusig sikeresen lezárjuk, és bécsi székhelyű egyetemként végleges otthont biztosítsunk a CEU-nak.” 

A CEU rektora, Michael Ignatieff megerősítette, hogy a CEU együttműködik a helyi közösséggel, hogy a terület továbbra is látogatható maradjon. A terület sötét múltja kapcsán a rektor elmondta: „A CEU minden érintettel egyeztetni fog, hogy megfelelő emléket állítsunk a történteknek, figyelmeztetésül a jövő generációinak, hogy ilyen események soha ne történhessenek meg újra.” 

A CEU fenntartja budapesti kampuszát, amely a Demokrácia Intézet, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum és az egyetem más kutatási és oktatási tevékenységének biztosít majd helyet. 

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s