h i r d e t é s

A felmelegedés betehet Orbán óriásprojektjének

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A felmelegedés betehet Orbán óriásprojektjének

2018. augusztus 16. - 09:05

A felmelegedés komoly gondokat okozhat a paksi erőműnél is.

Fotó: H. Szabó Sándor

Az elmúlt hetekben több atomerőmű reaktorát is le kellett állítani Európában az emelkedő vízhőmérséklet miatt. Az időjárási változásokkal a jövőben számolnia kell a paksi atomerőmű üzemeltetőinek és Paks 2 építőinek is.

Augusztus elején jelentették be, hogy a francia energetikai óriás, az Électricité de France (EDF) kénytelen leállítani három atomerőművének négy reaktorát; pár nappal korábban a svédországi Vattenfall is lekapcsolta az egyik reaktorát (a kettőből).

Leállásra nem került sor, de visszafogták a termelést Németországban, Svájcban és Finnországban is.

Mindennek oka az Európát sújtó hőség: az atomerőművek turbinákat használnak az áram termeléséhez, ezeket pedig gőzzel hajtják meg. A gőz ezután kondenzátorokba kerül, amelyekhez a hűtővizet az erőműhöz közeli természetes vizekből nyerik – a frissvíz-hűtésű paksi atomerőműnél történetesen a Dunából. Csakhogy amikor a hűtéshez használt vizek hőmérséklete megnő, kérdésessé válik, hogy lehet-e megfelelően hűteni a reaktorokat, vagy­is garantálni a biztonságos működést.

Mi lesz 20 év múlva?

Az oroszok által építendő Paks 2 tervezésekor ezzel is számoltak – derül ki a Magyar Narancs e heti számában megjelent cikkből. Miként azt az Energiaklubtól megtudtuk, számos modellt készítettek arra vonatkozóan, hogyan alakul majd a Duna vízhőmérséklete 20, 50, 100 év múlva.

A paksi atomerőműnél is elismerték, hogy a villamosenergia-termelés ezekben a meleg napokban a névleges teljesítmény alá csökken. Mivel eleve kockázati tényező, hogyan alakul a jövőben az áram ára, a klímaváltozás következményei pedig további nehézségeket okozhatnak, kérdés, megtérül-e valaha a nagyszabású, a miniszterelnök által szorgalmazott, az országot jelentős mértékben eladósító beruházás. (magyarnarancs.hu)


h i r d e t é s

Clicky