h i r d e t é s

A fiatalok 79 százaléka tart attól, hogy a pénzügyek az álmaik megvalósításának útjába állnak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

A fiatalok 79 százaléka tart attól, hogy a pénzügyek az álmaik megvalósításának útjába állnak

2023. április 13. - 06:17

Magas tandíjak, szürreális albérlet-, rezsi- és élelmiszerárak – manapság nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok megélhetés szempontjából. 

A kép illusztráció! - Forrás: sg.hu

Így talán nem is meglepő, hogy a 16 és 30 év közötti korosztály 79 százaléka tart attól, hogy nem fogja tudni megvalósítani az álmait pénzügyi szempontból – derült ki az OTP Bank Junior célcsoport szokásairól, attitűdjéről készült kutatásból . Szerencsére az OTP Junior partnereként senkinek nem kell egyedül megküzdenie az anyagi problémákkal.

A magyarországi 16-30 évesek döntő többsége úgy véli, sokkal nehezebb a helyzete, mint korábban a szüleiké volt. A bizonytalanság és borúlátás az életkor előrehaladtával, a harmincadik életévhez közelítve nő és az aggodalmak leginkább a pénz körül forognak. A fiatalok nem is attól tartanak legjobban, hogy nem lesz munkájuk, hanem attól, hogy nem fognak a céljaikhoz mérten elegendő összeget keresni – derült ki az OTP Bank Junior célcsoport szokásairól, attitűdjéről készült kutatásból1. A korosztály 56 százalékának a megfelelő anyagi háttér hiánya már a tanulmányaiban is kisebb-nagyobb akadályt jelent, 35 százalék pedig úgy látja, hogy a pénzügyi problémák megnehezítik családalapítási terveik megvalósítását . A legtöbben 30 éves koruk környékén látják realitását egy önálló lakásnak, illetve annak, hogy felkészültek legyenek a gyerekvállalásra anyagi szempontból1.

Talán a körülményeknek is köszönhető, hogy a fiatalok attitűdjében nagyon erősen jelen van a megtakarítás szükségességének gondolata. Tízből nyolc fiatal szerint minél hamarabb el kell kezdeni a megtakarítást, a fiatalok több, mint fele ténylegesen meg is takarít, jellemzően konkrét célokra. A 16-17 évesek 53 százaléka autóra, a 18-24 évesek több mint harmada lakásra vagy autóra gyűjt.

A kor előrehaladtával a prioritások kissé változnak, a 25-30 éveseknél a legtöbben már inkább baj esetére, váratlan helyzetekre tesznek félre (35 százalék). Ebből a korosztályból minden harmadik fiatal lakásra gyűjt, amit fej-fej mellett a lakásfelújítás és az autó (28-28 százalék) követ1.

Senkinek nem kell egyedül megküzdenie a felmerülő problémákkal, támogatás nélkül megvalósítani az álmait. A 0-24 éves kor között megnyitható Junior számla díjmentességének – nulla forintos számlavezetési-, betéti kártya-, valamint internet- és mobilbank használati díj – köszönhetően a banki költségek miatt biztosan nem kell aggódni. Így nagyobb szerepet kaphat a megtakarítás egy fiatal életében és sokkal egyszerűbben tehet félre. A rövid- vagy hosszú távú célok megtervezésében és a pénzügyek tudatosabb kezelésében pedig az OTP Junior Next app nyújthat hatalmas segítséget. Az alkalmazás amellett, hogy segít tájékozódni a különböző szakmákról, költségtervezéssel is segíti a felhasználókat, így könnyen kikalkulálható, mennyi pénzre lehet szükség a tanulmányi évek alatt. Emellett egy beállítással elérhető, hogy több pénz maradjon a bankszámlán online vagy bankkártyás vásárlások során, méghozzá pénzvisszatérítés formájában.

„A Kedvezményprogram beállításával a fiatalok már vásárlásaik során is pénzt takaríthatnak meg. Amennyiben az OTP Bank partnereinél költenek, különböző mértékű pénzvisszatérítést kaphatnak, amit a következő hónap elején ír jóvá a bank. A program előnyeit a fiatalok most a Budapest Parknál is élvezhetik a korosztály által kedvelt partnerek egyedi kedvezményei mellett” – mondta Kökény Dávid, az OTP Bank termékfejlesztési senior menedzsere. Fontos szempont, hogy a pénzügyi tudatosságot is igyekszik növelni a hitelintézet. Ezt a célt szolgálja például Kiadásfigyelő funkció a mobilbankban, amely tükröt tarthat a bevételek és a kiadások nyomon követésével.

A fiatalokat nem csak az OTP Junior előnyös számlakonstrukciója és a különböző funkciók segíthetik céljaik elérésben, ebben szülői támogatásra is számíthatnak. Az OTP Bank korábbi, 16-24 év közöttiek körében végzett kutatásából3 az derül ki, hogy bár már a középiskolások többsége dolgozik alkalmi vagy diákmunkában, a legtöbben kapnak zsebpénzt a szülőktől. Az idősebb juniorok is többnyire dolgoznak vagy jár nekik ösztöndíj, ennek ellenére többük továbbra is kap anyagi támogatást a szüleitől. Sőt, a család időnként megtakarítással is támogatja ezt a korosztályt . Ez utóbbi egészen korán megtehető, az OTP Junior ugyanis már a gyermek születésekor is megnyitható, így lehetőséget adhat arra, hogy a szülők előre gyűjtsenek pénzt gyermekük számára.

 

 

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

 


Az OTP Bank Junior célcsoport szokásairól, attitűdjéről készült kutatásról:

A kutatás 600 fős mintán készült, online kérdőíves formában. A minta reprezentatív Magyarország 16-30 év közötti lakosságára nem, korcsoport, lakóhely régiója, településtípusa és a válaszadók iskolai végzettsége szerint. Az adatfelvétel ideje: 2022.11.24 – 12.12.

Az OTP Bank megbízásából készült Pulzus-felmérésről:

A kutatás 300 fős mintán készült, online kérdőíves formában, a Pulzus Kutatási Rendszer segítségével. A minta reprezentatív Magyarország 16-24 év közötti lakosságára nem, településtípus és iskolai végzettség szerint. Az adatfelvétel ideje: 2022.07.15.-07.19.

Az OTB Bank megbízásából készült 16-24 éves fiatalok pénzügyi és megtakarítási attitűdjét vizsgáló kutatásról:

Kvalitatív kutatási, amely az OTP Bank részére készült, a Growth from Knowledge segítségével. A kutatás célja: felmérni a 16-24 éves ügyfelek pénzügyekről és megtakarításokról való gondolkozását, valamint digitális érettségét. Az adatfelvétel ideje 2019.10.22-10.28